Društvo

Ratković: Moramo biti efikasniji

Ovogodišnja pozicija Crne Gore na listi "Transparency Internationala", koja se odnosi na percepciju korupcije, jasan je pokazatelj da borba protiv korupcije nije na zadovoljavajućem nivou – saopštili su iz Uprave za antikorupcijsku inicijativu, komentarišući najnoviji izvještaj "Transparency Internationala", prema kojem se Crna Gora našla na 76. mjestu od 175. zemalja svijeta.
Ratković: Moramo biti efikasniji
Portal AnalitikaIzvor

Vlast i opozicija različito tumače ovaj izvještaj, dok analitičari ocjenjuju da je generalna percepcija korupcije u Crnoj Gori loša i da postoje vidljivi razlozi za to. 

Najnovije istraživanje o korupciji koje sprovodi organizacija Transparency International pokazuje da je Crna Gora nazadovala za devet mjesta u odnosu na prošlu godinu i zauzela 76. poziciju od 175. zemalja svijeta. To je, kako kažu iz Uprave za antikorupcijsku inicijativu, jasan znak da treba uložiti dodatne napore u borbi protiv korupcije.

"Ovogodišnja pozicija CG na listi Transparency International jasan je pokazatelj da borba protiv korupcije mora biti još efikasnija. Dosljedna primjena zakona, kao i striktno sprovođenje aktivnosti predviđenih strateškim nacionalnim antikorupcijskim dokumentima će doprinijeti daljem smanjivanju nivoa korupcije", kazala je Vesna Ratković, direktorica UAI, prenosi Atlas TV.

Iz Uprave objašnjavaju da razlog za slabuju poziciju može biti to što istraživanjem nije obuhvaćen period do kraja godine, u kojem će, kako kažu, biti realizovane brojne aktivnosti iz ove oblasti.

"Tokom decembra bi trebalo da budu usvojeni zakoni koji će doprinijeti efikasnom suzbijanju korupcije, kao što su Zakon o sprječavanju korupcije, Zakon o finansiranju političkih partija i Zakon o lobiranju. Svi oni su u proceduri donošenja od strane Skupštine Crne Gore", kazala je ona.  

Iz opozicije smatraju da je izvještaj odraz realnog stanja kojeg su, kako kažu, svi svjesni.

"Dok god se ne pokaže politička volja za borbu protiv korupcije bićemo na ovom ili možda čak i lošijem nivou. Ne može se stalno bježati od toga da se utvrdi odgovornost u slučajevima koji su vidljivi cijeloj javnosti, počevši od afere Snimak, preko onih koji su jasno motivisani, pa sve do političke korupcije", kazao je Srđan Perić iz Pozitivne.

S druge strane, za vladajuću stranku ovakvi rezultati nijesu zabrinjavajući.

"Ne zabrinjava me toliko činjenica što smo nazadovali devet mjesta. Jedino može da me zabrine ako društvo ne pokaže spremnost da se uhvati u koštac sa problemima i doprinesu sprječavanju ove neželjene pojave, koja, na žalost ili na sreću, nije prepoznatljiva samo za našu državu, nego na koju nije imuna nijedna država na svijetu", kazao je Ljuiđ Škrelja iz DPS-a. 

Analitičari upozoravaju da kasnimo sa ispunjavanjem brojnih obaveza iz poglavlja 23 i 24, da još nije formirana Agencija za sprječavanje i borbu protiv korupcije, kao i da nemamo adekvatan institucionalni okvir za tu borbu. Stoga ocjenjuju da ovakvi rezultati nijesu iznenađenje.

"Kada sve to uzmemo u obzir, ovaj izvještaj ne govori nešto spektakularno novo. To je nažalost kontinuitet koji mi imamo u Crnoj Gori i koji ćemo morati da prekinemo, da uradimo neke stvari koje moramo da uradimo, da uložimo dodatni napor i da Crna Gora, odnosno njene institucije, konačno pokažu da su spremne da se bore sa korupcijom na visokom nivou", smatra Boris Marić iz CGO.

Prema izvještaju Transparency Internationala, zemlja sa najmanjim stepenom korupcije na Balkanu je Slovenija. Slijede Hrvatska, Makedonija, Crna Gora, Srbija, Bosna i Hercegovina pa Kosovo.

Na samom vrhu, kao zemlje u kojima ima najmanje korupcije, tradicionalno su se našle skandinavske zemlje, a na prvom mjestu je Danska.

(Atlas TV)

Portal Analitika