Društvo

U Rožajama 503 slučaja koja su nezakonito ostvarivala prava iz socijalne zaštite

Ministar rada i socijalnog staranja mr Predrag Bošković danas je predstavio dosadašnje rezultate uvođenja Socijalnog kartona-Informacionog sistema socijalnog stranja (ISSS) u opštini Rožaje, ističući da su optužbe na njegov račun o ostavljanju djece i porodica bez socijalnih davanja neosnovane, jer se uvođenjem ISSS želi uvesti red u ovaj sistem i omogućiti da socijalna davanja primaju oni građani koji se nalaze u stanju socijalne potrebe i ispunjavaju zakonske uslove, saopšteno je iz Vlade.
U Rožajama 503 slučaja koja su nezakonito ostvarivala prava iz socijalne zaštite
Portal AnalitikaIzvor

Revizijom predmeta u Centru za socijalni rad Rožaje, od strane radne grupe koju je formiralo Ministarstvo rada i socijalnog staranja, kontorlisano je 3.868 predmeta koji se odnose na ostvarivanje prava na materijalno obezbjeđenje, dodataka za djecu, dodataka za njegu i pomoć i ličnu invalidninu.

„ Uvidom u 2.020 predmeta  za materijalno obezbjeđenje, radna grupa je utvrdila da 503 predmeta nijesu u skladu sa  Zakonom o socijalnoj i dječjoj zaštiti i da ne ispunjavaju uslove za dalje korišćenje prava, shodno članu 22.

Razlozi za ukidanje prava na materijalno obezbjeđenje su: radna sposobnost, pa je iz ovog razloga donijeto 154 rješenja o ukidanju prava, punoljetstvo člana familije, pa smo tokom revizije pronašli slučaj da porodica prima materijalno obezbjeđenje po osnovu maloljetnog  djeteta koje je rođeno 1979. godine. Donijeli smo 129 rješenja o ukidanju ovog prava iz pomenutog razloga. Zbog posjedovanja imovine donijeta su 54 rješenja o ukidanju prava na materijalno obezbjeđenje, rješenjima su ukinuta prava i zbog prihoda porodice,  promjene prebivalista.

U ovom gradu je bilo 110 osoba koje su, bez zakonskog osnova, primale materijalno obezbjeđenje u periodu od pet do devet godina, a u 54 slučaja od 10 do 24. godine.

Uvođenje ISSS nema za cilj ukidanje socijalnih davanja, već stvaranje mogućnosti da pravo na njih ostvaruju oni građani koji se nalaze u stanju socijalne potrebe, i u nekom narednom periodu sagleda mogućnost povećanja socijalnih davanja. Puno se uložilo u implementaciju ISSS  i  pored velikih otpora koje smo imali sa raznih strana, do kraja godine ćemo imati unijete podatke u svim centrima za socijalni rad o korisnicima socijalnih davanja ”, rekao je Bošković.

Ministarstvo je pokrenulo disciplinski postupak u cilju utvrđivanja odgovornosti zaposlenih,  i sada očekujemo da nadležni organi preduzmu dalje korake kako bi se utvrdila odgovornos svih koji su učestvovali u nezakonitom ostvarivanju socijalnih davanja, rekao je Bošković.

Donošenjem Zakona o socijlanoj i dječijoj zaštiti i uvezivanjem informacionih sistema 10 državnih institucija (Fond za penzijsko i invalidsko osiguranje, Fond za zdravstveno osiguranje Crne Gore, Centralni registar stanovništva, Registar motornih vozila-MUP-a, Ministarstvo prosvjete i sporta, Uprava za nekretnine Crne Gore, Zavod za zapošljavanje Crne Gore, Poreska uprava Crne Gore, Ministarstvo poljoprivrede, Veterinarska uprava) stvorili su se uslovi za relizaciju Socijalnog kartona.

Ovaj sistem, između ostalog, se uvodi kako bi se omogućio potpuni uvid u socijalna davanja i spriječilo da prava na materijalna davanja ostvaruju oni koji nijesu u stanju socijalne potrebe. Njegovom primjenom će se omogućiti mjesečna revizija socijalnih davanja, uparivanjem podataka sa 10 informacinih sistema, s ciljem da pravo na njih imaju oni građani koji se stvarno nalaze u stanju socijane potrebe.

Socijalni karton –Informacioni sistem socijalnog staranja će biti u punoj primjeni od januara 2015. godine.

Portal Analitika