Društvo

HRA: Pisanje Informera podstiče na mržnju i nasilje

Svaki oblik izazivanja mržnje prema grupi određenoj prema ličnom svojstvu treba ozbiljno procesuirati, kako bi se spriječio razvoj netrpeljivosti koji dovodi do tragičnih posljedica, ocijenjeno je iz Akcije za ljudska prava (HRA).
HRA: Pisanje Informera podstiče na mržnju i nasilje
Portal AnalitikaIzvor

Iz HRA su, povodom optužnog predloga Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici protiv glavnog i odgovornog urednika Informera, Novaka Uskokovića, ocijenili da je u tom slučaju djelo trebalo kvalifikovati kao što je i navedeno u krivičnoj prijavi, kao Izazivanje mržnje iz člana 370 KZ.

„Spornim pisanjem Informera (naslov na naslovnoj strani: „Šiptarska svinjarija – Bauk nacionalizma nadvio se i nad Crnom Gorom“) podstiče se na mržnju, ako ne i na nasilje prema sugrađanima Albancima“, kaže se u saopštenju HRA.

Kako se dodaje, osjećaj ugroženosti koji prethodi nasilju i motiviše ga, podsticao se senzacionalističkim formulacijama „haos u Tuzima … haos i po ostalim gradovima“, „Tirana nije odustala od stvaranja ‘velike Albanije’”, „u budućnosti bi trebalo očekivati još ozbiljnije incidente“, „Albanci orgijali po CG, režim u PG baš briga“.

„HRA smatra da svaki oblik izazivanja mržnje prema grupi određenoj prema ličnom svojstvu treba ozbiljno procesuirati da bi se spriječio razvoj netrpeljivosti koji kad tad dovodi do tragičnih posljedica“, kaže se u saopštenju.

Kako je ocijenjeno iz te nevladine organizacije, u ovom slučaju je pozitivno bar to što je Informer u narednom broju objavio izvinjenje.

„I očekujemo da će sud to cijeniti prilikom odlučivanja. Imajući u vidu da sud nije vezan pravnom kvalifikacijom krivičnog djela od strane tužioca, moguće je i da se sud odluči da djelo kvalifikuje drugačije“, navode iz HRA.

Portal Analitika