Društvo

MPRR: Priznati prvi klonovi crnogorskih autohtonih sorti vinove loze

Na predlog stručne komisije, Fitosanitarna uprava donijela je rješenje o priznavanju i upisu u Registar sorti i podloga klonova domaće autohtone sorte vinove loze Vranac: Vranac klon 1, Vranac klon 2, Vranac klon 3, Vranac klon 4, Vranac klon 5, Vranac klon 6, Vranac klon 7, navodi se u saopštenju Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja (MPRR).
MPRR: Priznati prvi klonovi crnogorskih autohtonih sorti vinove loze
Portal AnalitikaIzvor

Iz resornog ministarstva kažu da se usaglašavanjem i harmonizovanjem zakonskih normativa sa zakonodavstvom Evropske unije, stvorio ambijent koji je motivisao kompaniju „13. jul - Plantaže“ AD Podgorica da, kao istraživački centar, radi na klonskoj selekciji i izdvajanju genetičkog materijala povoljne proizvodno-upotrebne vrijednosti.

„Priznati klonovi su prvi klonovi crnogorskih autohtonih sorti vinove loze. Ovi klonovi daju nove mogućnosti proizvođačima vina da unaprijede svoju proizvodnju, a proizvođačima sadnog materijala da prošire sortiment i poboljšaju kvalitet proizvodnje, ali i mogućnost izvoza u zemlje regiona sa sličnim agro-ekološkim uslovima“, stoji u saopštenju dostavljenom Portalu Analitika.

Ogledi sa klonovima započeli su 2004. godine u organizaciji kompanije „13. jul - Plantaže“. Stručna komisija je na sjednici održanoj 27. novembra 2014. godine dala preporuku za priznavanje klonova.

„Stvaralac klonova je „13. jul - Plantaže“ AD Podgorica, oplemenjivači sorte (klona) su dr Vesna Maraš i Đorđije Rajković. Održavalac sorte je dr Vesna Maraš „13. jul - Plantaže“, sa obavezom održavanja sorte po propisanim metodama“, navode iz MPRR.

Iz pomenutog ministarstva očekuju dalji nastavak istraživačkih projekata kako bi se pokrenuo proces priznavanja novih klonova, sorti i podloga vinove loze, ali i rad na ispitivanju diverziteta vinove loze u Crnoj Gori, čime se stvaraju pretpostavke za proširenja sortne liste i bolje pozicioniranje Crne Gore u pogledu vinogradarsko-vinarske proizvodnje.

 

Portal Analitika