Društvo

Za glavnu raspravu 3. februara Sud pozvao Popovića i Ćalović

Danas je u Osnovnom sudu u Podgorici zaključeno pripremno ročište u sporu po tužbi Vladimira Bebe Popovića, direktora Instituta za javnu politiku protiv Vanje Ćalović, izvršne direktorke MANS-a zbog povrede prva ličnosti.
Za glavnu raspravu 3. februara Sud pozvao Popovića i Ćalović
Portal AnalitikaIzvor

Na glavnoj raspravi, zakazanoj za 3. februar iduće godine u 9 sati ujutro, tužilac i tužena biće saslušani u svojstvu parničnih stranaka, uz upozorenje na posljedice propuštanja glavnog ročišta.   

 

Jutros je pred sudijom Milicom Vlahović, održano ročište kojem su prisustvovali zastupnici dvije strane, Vladimir Bojić u ime tužioca i Veselin Radulović, branilac Vanje Ćalović.   

Odbijen je prijedlog tužioca da se  izvodi dokaz pregledavanjem sedam audiovizuelnih snimaka koji su od strane punomoćnika tužioca dostavljeni na prethodnom ročistu, kao i vještačenje njihove autentičnosti, obzirom da, kako cijeni sud,  nijesu od nikakvog značaja za presuđenje u ovoj pravnoj stvari.

Sud je odbio i prijedlog tužioca da se u ovoj pravnoj stvari izvodi  vještačenje autentičnosti spornog snimka niti pregledavanjem istog, obzirom da njegova sadržina nije od uticaja na presuđenje u ovoj pravnoj stvari.

 

Ali je zato donio rješenje za izvođenje dokaza vještačenjem stručnjaka informaciono-tehničke struke, Marka Lakića,  čiji će  zadatak biti isključivo da utvrdi da li je tužilac postavio sporni snimak na internet ili nije, kako je tužena tvrdila na pres konferenciji koju je održala povodom zooseks afere koju je pokrenuo tabloid Informer.

Punomoćnik suda nije sporio da je tužilac sporni snimak "šerovao" odnosno slao na druge internet adrese, nakon što ga je dobio, pored velikog broja ostalih primaoca, ali apsolutno negira tvrdnju da ima ikakve veze sa montiranjem i postavljanjem snimka na internet.

Radulović je tvrdio da su predloženi dokazi od strane tužioca uvidom u dostaljene CD-ove i posebno vjestačenje koje je predložio sada bespredmetni, te da se radi o “pokušaju  nastavka kampanje protiv tužene”.

“U odnosu na snimke dostavljene na prethodnom ročistu,  sud je u međuvremenu mogao izvršiti

uvid u iste i samim tim utvrditi da i laik može da vidi da se radi montažama napravljenim u cilju diskreditacije tužene, jer je na jednom snimku čak umetnut  - montiran glas poslanika Miodraga Leka, a na drugom govor tužene sa predmetne pres konferencije. Punomoćnik tužioca nije naveo koju činjenicu bitnu za odluku u ovom sporu želi da dokaže sa ovim snimcima, iako je bio dužan da to uradi, ali je tražio da sud te snimke dostavi tužilaštvu, odnosno da sud radi ono što radi fašistički i kriminalni tabloid informer”, kazao je Radulović.

On je dodao da vještak IT tehnologije nije vještak za video tehnologiju,  da nije stručan da utvrdi da li se radi  o montaži, te da na spisku vještaka u Crnoj Gori nema vještaka te specijalnosti.

Punomoćnik tužioca je kazao da su na sedam audiovizuelnih snimaka koje je dostavio na prethodnom ročištu snimci koji datiraju iz perioda nakon podnošenja tužbe a koji su na identičan način kao i sporni snimak dostavljeni tužiocu, kao i na drugih 200-300 adresa.

 

 

Portal Analitika