Abiznis

Preko društvenih mreža do boljeg proizvoda

Interaktivna komunikacija, na kojoj se zasniva koncept društvenih mreža, omogućava potrošačima da utiču na kvalitet proizvoda i iskažu svoje potrebe, zbog čega će one sve više imati poslovnu primjenu, rekao je ministar za informaciono društvo i telekomunikacije Vujica Lazović na seminaru o poslovnoj primjeni društvenih mreža.
Preko društvenih mreža do boljeg proizvoda
Portal AnalitikaIzvor

On je rekao da su jednosmjerne marketing ideje, koje ne zavise od povratne reakcije korisnika, ostale u industrijskom dobu, dok je svijet u kojem korisnik ne može da utiče na kvalitet proizvoda i usluga stvar prošlosti.

"Zahvaljujući interaktivnoj komunikaciji, danas ste u prilici da svoje želje i potrebe kao potrošači na pravi način saopštite, zbog čega je i jedan od slogana koncepta drušvenih mreža 'zadobiti srce i misli potrošača', a to je ono što je na obostranu korist", kazao je Lazović.

Ministar je podsjetio da je resorno ministarstvo usvojilo Strategiju razvoja informacionog društva do 2016, a već naredne godine ide njeno inoviranje i definisaćemo je do 2020, a usvojena je uglavnom sva zakonska regulative.

Istakao je da raduje činjenica da se u Crnoj Gori u dijelu mobilnog širokopojasnog pristupa bilježe se rezultati iznad prosjeka EU. Zahvaljujući internetu, društvenim mrežama i tehnologijama danas se, kako je dodao, govori o novoj digitalnoj ili web ekonomiji koja je u svom konceptualnom i sadržajnom smislu značajno različita od klasične tradicionalne i ekonomije 20. vijeka.

"Zahvaljujući internet ekonomiji, društvenim mrežama i digitalnoj ekonomiji, ekonomska nauka je u ozbiljnoj krizi. Ta kriza nije samo u smislu teorijskih određenja nego i praktičnog funkcionisanja", rekao je Lazović, koji smatra da su društvene mreže metafora samog interneta, razvijaju se brzo, a broj njihovih korisnika raste i nalaze se u stanju neprekidnih promjena.

"Facebook ima oko 1,4 milijarde korisnika, Twitter oko 284 miliona aktivno koristi na mjesečnom nivou, a dnevno se pošalje po 500 miliona twittova, dok Instagram ima oko 200 miliona korisnika", dodao je Lazović.

Seminar organizuje agencija Adventage pod pokroviteljstvom resornog ministarstva, a predavač je Dragan Varagić.

 (Mina-business)

Portal Analitika