Abiznis

Žugić traži ličnu odgovornost za upravljanje javnim parama

Uspostavljanje usaglašenog modela upravljanja javnim finansijama treba da omogući stvaranje savremenog modela upravljanja, koji će biti zasnovan na principima odgovornosti i pune transparentnosti, Danas, kada se sve više naglašava ograničenost budžetskih sredstava, fiskalno održivo upravljanje zaista nema alternativu, rekao je ministar finansija Radoje Žugić na konferenciji o upravljačkoj odgovornosti.
Žugić traži ličnu  odgovornost za upravljanje javnim parama
Portal AnalitikaIzvor

"Cilj sprovođenja reforme u oblasti sistema unutrašnjih finansijskih kontrola je osiguranje dobrog upravljanja javnim sredstvima, kako nacionalnim, tako i evropskim. Svjesni smo značaja usaglašavanja postojećih modela sa međunarodno prihvaćenim principima upravljanja i standardima interne kontrole”, rekao je Žugić na konferenciji u hotelu Ramada.

Ministar podsjeća da su u zakon o budžetu i fiskalnoj odgovornosti ugrađene odredbe koje ističu važnost efikasnog funkcioniranja sistema unutrašnjih finansijskih kontrola, na nivou budžetskih korisnika. Ključnu komponentu dobrog upravljanja, naglasio je, čini odgovornost. 

"Rukovodioci u javnom sektoru moraju biti svjesni svoje odgovornosti prvenstveno za rezultate, zatim za javna sredstva kojim upravljaju da bi ostvarili zadatke kao i da obezbijede efektivne mehanizme kontrole koji će svesti rizike na prihvatljiv nivo i osigurati ostvarivanje ciljeva institucija kojima rukovode“, istakao je Žugić.

Zato je, naglasio je, neophodno definisati i jačati odgovornosti svih rukovodilaca u javnom sektoru i generalno odgovornost svih zaposlenih u javnom sektoru za poslove koji su im povjereni.

"Koncept odgovornosti se ne odnosi samo na odgovornost za izvršavanje dodjeljenih zadataka. Svaki rukovodilac sektora mora preuzeti potpunu odgovornost za upravljanje sopstvenim budžetom sa ciljem postizanja efekata i obezbjeđivanje kvalitetnih usluga građanima. Nedostatak sredstava ne može i ne smije biti izgovor za neostvarivanje ciljeva. Vještina rukovođenja se ogleda u tome da ograničenim sredstvima ostvarite maksimalne moguće rezultate. Budžetska sredstva su uvijek ograničena, ali uz efikasnije upravljanje, efikasniju kontrolu i orjentisanost na ciljeve mnogo se može postići i uz ograničena sredstva”, zaključio je ministar.

 

 

Portal Analitika