Društvo

UCG: Izbor novog dekana Ekonomskog fakulteta do kraja mjeseca

Realno je očekivati da se procedura izbora novog dekana Ekonomskog fakulteta (EF) pokrene do kraja mjeseca. Takođe, Univeriztet će ozbiljno razmotriti sve zahjteve Studentskog vijeća Filozofskog fakulteta, saopšteno je nakon današnjih razgovora Uprave Univerziteta Crne Gore i predstavnika studenata Ekonomskog i Filozofskog fakulteta.
UCG: Izbor novog dekana Ekonomskog fakulteta do kraja mjeseca
Portal AnalitikaIzvor

Kako je saopšteno iz UCG-a realno je očekivati da se procedura izbora novog dekana Ekonomskog fakulteta pokrene do kraja mjeseca, odmah nakon što se konstituiše Vijeće te univerzitetske jedinice, odnosno njegova struktura uskladi sa odredbama novog Zakona o visokom obrazovanju, zaključeno je na današnjem sastanku predstavnika Vijeća studenata Ekonomskog fakulteta, Studentskog parlamenta i uprave Univerziteta.

“Naime, da bi izbori za novog dekana bili legitimni, potrebno je da Vijeće Ekonomskog fakulteta, kao organ koji predlaže dekana organima Univerziteta, uskladi svoj sastav i strukturu sa novim zakonom. To je obaveza vijeća svih univerzitetskih jedinica, a ne samo Ekonomskog fakulteta. Tako na prmjer, novi zakon predviđa i povećanje broja predstavnika studenata u vijeću sa 15 na najmanje 20 odsto ukupnog broja predstavnika”, navodi se u saopštenju za medije UCG-a.

Podsjećamo da su studenti Ekonomskog fakulteta zahtijevali  i da se hitno prekine v.d. stanje na fakultetu, izražavajući protest zbog odnosa sa trenutnim v.d. dekana, tražeći novo imenovanje. “Uprava Univerziteta ne spori mogućnost pokretanja i te procedure, ukoliko se takvo mišljenje studenata nađe pred organima fakulteta, a potom i Univerziteta. Studenti i uprava konstatovali su da se nastava na fakultetu odvija nesmetano i uobičajenim tokom, kao i da ne spore odluku koju je Upravni odbor UCG donio o smjeni bivšeg dekana, prof. Milivoja Radovića”, ističe se u saopštenju.

Kada su u pitanju statutarne norme o izdvajanju dijela prihoda od školarina (25 odsto i više), studentima je predočeno  da je već počeo rad vladine radne grupe u koju su uključeni i rektor i predsjednik Upravnog odbora, koja će rješavati to pitanje u svijetlu novog Statuta i vladinog sagledavanja modela državnog Univerziteta. Studenti su iznijeli i pitanje smanjenja školarina, za šta takođe ima prostora za razgovore na relevantnim instancama.

Studentkinja Ekonomskog fakulteta, Sanja Šišović kazala je novinarima nakon sastanka da je definicija dijaloga da se teži do rješenja.

„Mi do njih nijesmo došli. To je sve što želimo da kažemo“, saopštila je Šišović novinarima, nakon sastanka sa rektorkom Radmilom Vojvodić, predsjednikom Upravnog odbora, Duškom Bjelicom, sekretarom i prorektorom.

“Čvrsto stojeći iza svojih zahtjeva, studenti Ekonomskog fakulteta Upravi Univerziteta Crne Gore predstavili su trenutnu  situaciju na fakultetu. Naglašavajući da se, osim otežane komunikacije, suočavaju sa nepoštovanjem i ponižavanjem, kao i kršenjem njihovih prava i sloboda od strane v.d. dekana Maje Baćović, kao prvi korak uprave Univerziteta studenti su tražili hitnu smjenu v.v. dekana”, saopštili su student EF-a nakon današnjeg sastanka sa Upravom UCG-a.

Oni su istakli da je ključni razlog za nezadovoljstvo ishodom sastanka činjenica da njeisu dobijeni konkretni i adekvatni odgovori na  postavljena pitanja u vezi sa sva tri iznesena zahtjeva.

“Nakon dvočasovnog razgovora, studenti su na završno pitanje o narednim koracima u vezi sa razrješenjem situacije sa v.d.- om na fakultetu ispraćeni riječima predsjednika UO UCG: „Neka ona sjedi gdje je.“ Podsjećamo crnogorsku  javnost da su studenti Ekonomskog fakulteta, odlučni u tome da spriječe neprhivatljiv i duboko nepravedan odnos UCG-a prema njihovom fakultetu, koji direktno škodi kako njima tako i studentima  cijelog državnog Univerziteta”, ističe se u saopštenju studenata EF-a.

O stanju na Filozofskom fakultetu:Univerzitet će ozbiljno razmotriti sve zahjteve Studentskog vijeća Filozofskog fakulteta, sa kojima se uprava Univerziteta upoznala na danas održanom sastanku sa predstavnicima Studentskog parlamenta i studenata Filozofskog fakulteta.

“Za vodeće pitanje i svoj glavni zahtjev studenti su definisali omogućavanje uslovnog upisa na specijalističke studije, o čemu je Senat već odlučivao u više navrata, a posljednji put početkom septembra. Studentima je obrazloženo da se uslovnim upisom na specijalističke studije krše Zakon o visokom obrazovanju i pravila Univerziteta,  ali i  dovodi u pitanje Bachelor diploma koja se stiče nakon osnovnih studija. Nakon konstruktivne  razmjene mišljenja, konstatovano je da uslovni upis na specijalističke studije nije pitanje o kom više treba raspravljati”, naglasili su iz UCG-a.

Studenti su saopštili niz problema koji se tiču osnovnih uslova studiranja čije poboljšanje zahtijevaju, a koji su na Filozofskom fakultetu na neprihvatljivo niskom nivou. Posebno alarmantnim pokazali su se uslovi studiranja na studijskim programima Filozofskog fakulteta u Beranama. 

Donijeta je odluka da uprava Univerziteta razgovara sa upravom Fakulteta, u čijoj su nadležnosti ta pitanja, kako bi se što prije obezbijedili što bolji uslovi za odvijanje nastave, za šta je potrebna hitna i efikasna reakcija.

“Kao i na sastanku sa predstavnicima Studentskog parlamenta i Ekonomskog fakulteta, studentima su predočeni konkretni koraci u pregovorima koje Univerzitet sa Vladom vodi o budžetu za narednu studijsku godinu, kao i predstojeće aktivnosti na reorganizaciji i integraciji Univerziteta”, ističe se u saopštenju.

Dalje se dodaje da što se tiče akademskih pitanja i zamjerki na rad strukovnih vijeća i Senata da se sporo napreduje u izborima u zvanja tokom proteklih godina, iznijeta su uvjerenja da su preduzeti konkretni koraci da se te procedure učine efikasnijima, jasnijima i transparentnima. 

“Konstatovano je da za neke od zahtjeva, poput osnivanja ili ukidanja studijskih programa ili  definisanja broja budžetskih studenata, Univerzitet nema nadležnosti da odlučuje i da nema mjesta prejudiciranju bilo kakvih ukidanja studijskih programa niti bilo kakvih drastičnih mjera u tom smislu. Naprotiv, istaknuta je spremnost za veći mar za društvene i humanističke oblasti, u globalnim trendovima potenciranja operativnih i tehničkih znanja”, zaključeno je u saopštenju UCG-a.

Nakon današnjih sastanaka oglasio se i Studentski parlament Crne Gore na i u saopštenju naveo da je na sjednici Vijeća Ekonomskog fakulteta koja je zakazana za 8. decembar potrebno je da bude utvrđena struktura tog tijela u skladu sa odredbama novog Zakona o visokom obrazovanju.

“Uprava UCG je izrazila spremnost da u najvećem dijelu i u okviru realnih mogućnosti, izađe u susret zahtjevima studenata Filozofskog fakulteta, uz uključivanje i drugih nadležnih instance”, zaključije se u saopštenju SPUCG-a.

Izvor: cdm.me
Foto: novosti.rs

Portal Analitika