Abiznis

Atlas grupa: Medijske špekulacije o kompleksu "Meljine" dio predizborne kampanje

Medijske špekulacije koje se tiču aneksa Ugovora o kupovini, prodaji i investiranju vojnog kompleksa Centra vojnomedicinskih ustanova Meljine, dio su predizborne kampanje različitih partija, ocijenili su danas iz Atlas grupe.
Atlas grupa: Medijske špekulacije o kompleksu "Meljine" dio predizborne kampanje
Portal AnalitikaIzvor

Iz Atlas grupe su kazali da su inicijativu za anekse privatizacionog ugovora pokrenuli iz više objektivnih razloga.

“Prvi razlog je što se odmah pri preuzimanju bolnice od konzorcijuma ukazala potreba za pokretanjem inicijative za izmjenu važeće planske dokumetacije za lokacuju Bolnice Meljine.

Činjenica je, da je koncept važećeg urbanističkog plana Zdravstveni i turistički kompleks Meljine generisan prije više godina, tačnije u periodu pripreme tenderske dokumentacije za privatizaciju tadašnje Vojne bolnice Meljine, odnosno periodu investicione ekspanzije u Crnoj Gori”, navodi se u saopštenju.

Ugovor o kupovini, prodaji i investiranju Vojnog kompleksa Centra vojnomedicinskih ustanova Meljine stupio je na snagu 1. marta 2010. godine.

Usvojeni urbanistički plan na toj lokaciji, kako su dodali, naišao je na žestoko protivljenje pojedinaca zbog narušavanja vizuelnog identiteta Herceg Novog jer su objekti visinom zaklanjali Manastir Savina.

“Zbog toga a i zbog još neriješenih imovinsko-pravnih pitanja na cjelokupnoj lokaciji, jedan dio kupljene imovine ni do danas nije predat konzorcijumu”, rekli su predstavnici Atlas grupe.

Oni su dodali da je 22. marta 2012. godine pokrenuta inicijativu za donošenje Odluke o izmjenama i dopunama važećeg urbanističkog i izradi detaljnog urbanističkog plana Zdravstveni i turistički kompleks Meljine.

“Na osnovu pokrenute inicijative, postupak izmjene i dopune važećeg planskog dokumenta ušao je u Program i plan donošenja planskih dokumenata na teritoriji Opštine Herceg Novi za 2012. godinu”, kazali su iz Atlas grupe.

Iz Atlas grupe su naveli da bi se izmjene u važećem planskom dokumentu isključivo odnosile na usklađivanje kapaciteta, faznosti realizacije, parcelacije i smanjenje spratnosti, odnosno oblikovne strukture objekata predviđenih idejnim rješenjima u okviru važećeg urbanističkog plana Zdravstvenog i turističkog kompleksa Meljine sa tržišnim kretanjima, čime će se podići nivo konkurentnosti projekta u regionu i značajno uticati na smanjivanje investicionih rizika.

“Drugi razlog je taj što je bolnica, u cilju proširivanja kapaciteta i podizanja kvaliteta zdravstvenih usluga, u medicinsku opremu uložila preko tri miliona eura, tako da uz postojeću opremu sa kojom raspolaže je u mogućnosti da pruži adekvatnu zdravstvenu zaštitu osiguranicima koji su prinuđeni da po više mjeseci čekaju na tu uslugu u državnim bolncima ili odlaze u druge zdravstvene centre van Crne Gore”, navodi se u saopštewnju.

Međutim, kako su dodali, ni nakon više godina intezivne saradnje i svakodnevnih kontakata u Atlas grupi nijesu uspjeli, da ubijede Fond i Dom zdravlja Herceg Novi da omoguće građanima Herceg Novog da u punom obimu, kako predviđa ugovor, koriste mogućnosti pregleda u bolnici.

“To se odnosi na sve usluge iz oblasti ORL i oblasti interne medicine. I na kraju, konzorcijum je odustao od inicjative za izmjenu privatizacionog ugovora u dijelu koji se odnosi na socijalni program”, zaključili su iz Atlas grupe.

Izvor: Mina
Foto: cdm.me

Portal Analitika