Društvo

Numanović: Uključiti sve subjekte u borbu protiv nasilja u porodici (VIDEO)

Vlada Crne Gore zajedno sa resornim Ministarstvom oblast ljudskih prava, jednake mogućnosti za sve građane i građanke, zabranu svih oblika diskriminacije i zaštitu od nasilja u porodici, svrstava u prioritetne politike na unutrašnjem i međunarodnom planu, kazao je ministar za ljudska i manjinska prava Suad Numanović.
Numanović: Uključiti sve subjekte u borbu protiv nasilja u porodici (VIDEO)
Portal AnalitikaIzvor

On je, u okviru kampanje ,,16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama”, održao predavanje na Akademiji znanja u Budvi, na temu "Integrisanje principa rodne ravnopravnosti u obrazovnim institucijama u Crnoj Gori”.

Ovo predavanje namijenjeno je predstavnicima škola i predškolskih ustanova, te Centra za socijalni rad, Centra za bezbjednost, Doma zdravlja i Hitne pomoći na teritoriji Opštine Budva i dio je aktivnosti iz Lokalnog Akcionog plana za postizanje rodne ravnopravnosti, koju Kancelarija za rodnu ravnopravnost u Opštini realizuje u partnerstvu sa Ministarstvom za ljudska i manjinska prava.

"Numanović je podsjetio da u okviru kampanje "16 dana aktivizma borbe protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici”, pitanje ovog društvenog fenomena u samom fokusu, te da je neophodno javno govoriti o ovom problemu i uključiti sve subjekte koji mogu doprinijeti prevenciji i sprečavanju ove negativne pojave“, saopšteno je iz Ministarstva za ljudska i manjinska prava.

On je naveo Opštinu Budva kao primjer posvećenosti radu na ovim temama i uspješnoj implementaciji Akcionog plana u ovoj oblasti.

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, 25. novembar, datum kojim počinje kampanja, obilježava se, u znak sjećanja na tragično stradale sestre Mirabel iz Dominikanske republike.

Priča koja datira iz 1960. godine opisuje brutalno ubistvo sestara, političkih aktivistkinja, stradalih zbog revolucionarnih aktivnosti i borbe za demokratske principe.

Kampanja se završava 10. decembra kojim se obilježava Međunarodni dan ljudskih prava. 1948. godine, na ovaj dan, vlade su priznale ljudska prava svih između ostalog  na život, slobodu i sigurnost, potpisavši Univerzalnu deklaraciju o ljudskim pravima.

Ministar Numanović kazao je da je Univerzalna deklaracija jedan od prvih i najznačajnijih dostignuća Ujedinjenih nacija. Ona predstavlja osnovnu filozofiju pravno obavezujućih međunarodnih instrumenata.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Portal Analitika