Abiznis

Đukanović na Arabalu: Svjetska Al industrija daleko ispred naše

Možda najinteresantnije, bar meni lično, je bio edukativni seminar o načinima i mogućnostima hedžovanja. Dok sam slušao predavača, predstavnika LME-a, više puta sam se sa sjetom sjetio svih propuštenih prilika za KAP, a o čemu sam nekad govorio, preporučivao, predlagao... Uzalud, nažalost. Zato je, jedan generalni, sveukupni utisak sa Arabala 2014 da je aluminjumski svijet koji se okupio na ovoj konferenciji vrlo daleko od nas, kaže Đukanović.
Đukanović na Arabalu: Svjetska Al industrija daleko ispred naše
Portal AnalitikaIzvor

Manama, glavni grad Bahraina, tokom prošle nedjelje bila je domaćin 18. po redu prestižne Arabal konferencije, ugostivši preko 600 učesnika iz cijelog svijeta.

Utiske i zanimljivosti sa konferencije za Portal Analitiku komentariše analitičar tržišta aluminijuma i konsultant Goran Đukanović koji je na konferenciji održao predavanje na temu: Aluminijum i čelik u automobilskoj industriji.

“Zemlje Zaliva se takmiče ko će organizovati bolju, brojniju, pa i pompezniju konferenciju i zato dovode neka od najpoznatijih imena iz aluminijumske industrije i najvećih svjetskih banaka i kompanija koje se bave analizom i istraživanjem tržišta. Tako su i ovog puta predavači i panelisti bili, pored domaćih i regionalnih direktora, i predstavnici Alkoe, Hidro aluminijuma,Rusala,zatim  Dojč banke, LME-a, a tradicionalni i neizbježni su bili i CRU, Metal Bulletin, kao i vodeća amreička kompanija za usluge u aluminijumskoj industriji Harbor Intelligence”, kaže Đukanović.

Zalivske elektrolize najbolje na svijetu: Prema njegovim riječima, Crna Gora ne pokazuju dovoljno interesa za dešavanja u aluminijumskoj industriji, pa nije ni imala svog predstavnika ni na ovoj konferenciji.

“ Pošto sam ja bio predstavnik inostrane kompanije, neću ovom prilikom komentarisati i iznositi detalje sa konferencije,već ću samo iznijeti nekoliko osnovnih utisaka i zapažanja. Prije svega, ne samo Alba, nego svi proizvođači aluminijuma u Zalivu pripadaju grupi najsavremenijih elektroliza na svijetu, sa najnižim proizvodnim troškovima, najnižom emisijom štetnih gasovoa u atmosferu i najefikasnijm tehnologijama (čistoća metala – 99,84, potrošnja električne energije, fluorida, kriolita itd).Trenutno se intenzivno ulaže u kapacitete za preradu, a neke kompanije su već priznate i poznate u svijetu, poput Midal Cables Limited-a iz Bahraina, specijalizovane za proizvodnju aluminijumskih užadi.Vrlo poučno i inspirativno je bilo čuti priču o nastanku i razvoju ove privatne kompanije, koja je porodični biznis,tokom četiri generacije, prenijela na četvrto koljeno do sada,a biznis se i dalje razvija i raste. Ovo je primjer umijeća življenja i upravljanja biznisom na najbolji način.Takođe je bilo zanimljivo čuti priču koje sve napore ulaže menadžment Albe kada je sigurnost zaposlenih u pitanju, metode, aktivnosti i strategije, a što je rezultiralo sa svega nekoliko manjih povreda zaposlenih u posljednje dvije godine, dok su ranije povrede na radu bile učestale, katkad i sa smrtnim slučajem”, navodi Đukanović, dodajući dam u je najinteresantnije bilo seminar o hedžovanju, odnosno zaštiti od rizika.

Neophodno upravljanje rizcima: “Možda najinteresantnije, bar meni lično, je bio edukativni seminar o načinima i mogućnostima hedžovanja .Dok sam slušao predavača, predstavnika LME-a, više puta sam se sa sjetom sjetio svih propuštenih prilika za KAP, a o čemu sam nekad govorio, preporučivao, predlagao... Uzalud, nažalost. Zato je, jedan generalni, sveukupni utisak sa Arabala 2014 da je svijet koji se okupio na ovoj konferenciji vrlo daleko od nas, po načinu razmišljanja i shvatanju, po korišćenju i primjeni informacija i znanja, po rezultatima i doprinosu kompanija državi i društvenoj zajednici, i napokon, prema odnosu prema pojedincima koji znače nešto u aluminijumskom svijetu, od kojih se nešto može zanimljivo i korisno čuti, saznati, naučiti. Luksuz i glamur hotela u kome je konferencija održana kao i gala večere sa tridesetak nacionalnih kuhinja istovremeno iz cijelog svijeta za učesnike,u prekrasnom ambijentu ispod palmi i okruženom egzotičnim biljem, a uz to sve besplatno za predavače na konferenciji, najbolja su potvrda za to.Organizatori Arabala su tako još jednom doprinjeli da ova konferencija bude tradicionalno okupljanje svjetske aluminijumske elite”, zaključio je Đukanović.

Koliki je odjek imala Đukanovićeva prezentacija govori značajan prostor i upadljivo mjesto u izvještaju u zvaničnoj brošuri o konferenciji koju je izdao organizator, sumirajući najinteresantnije detalje sa konferencije,na arapskom i engleskom jeziku.

Konferencija je održana pod pokroviteljstvom premijera kraljevine Bahrain, princa Khalifa bin Salman Al Khaifa, od 25. do 27. novembra u hotelu Gulf u  Manami.

Arabal konferencija se održava u jednoj od zemalja Golfskog zaliva, a red je ove godine došao na Bahrain, četvrti put, inače središte jedne od najvećih fabrika za proizvodnju aluminijuma u svijetu, Albe, sa godišnjom proizvodnjom od blizu milion tona.Zanimljivo je da je Alba,isto kao i KAP,  počela proizvodnju 1971. godine, sa 120.000 tona.

Proizvodni program Albe uključuje standarne ingote, T-ingote,properzi ingote, livničke legure, trupce i blokove za valjaonicu. Prosječna prodajna cijena je za oko 1500 US$ viša od proizvodne. Alba ima blizu 3000 zaposlenih, a planira da duplira proizvodnju u narednih deset godina.

P.Z.

goran2ok
Portal Analitika