Društvo

MPRR: Potpisan još jedan ugovor o zakupu poljoprivrednog zemljišta

Poljoprivredni proizvođač iz Nikšića, Milica Radović zakupac je poljoprivrednog zemljišta u državnom vlasništvu na lokalitetu Ćeranića Gora. Radović je danas u Podgorici sa ministrom poljoprivrede i ruralnog razvoja Petrom Ivanovićem potpisala ugovor o zakupu 38,5 hiljada metara kvadratnih zemljišta, po cijeni od 578,05 eura, na godišnjem nivou, saopšteno je iz resornog ministarstva.
MPRR: Potpisan još jedan ugovor o zakupu poljoprivrednog zemljišta
Portal AnalitikaIzvor

Kako navode iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja (MPRR), Radović je bila jedina zainteresovana ponuđačica na javnom nadmetanju za izdavanje u zakup na period od pet godina navedenog poljoprivrednog zemljišta, sa mogućnošću produženja, koji je resorno ministarstvo objavilo 10.oktobra 2014. godine. Do sada su u zakup izdate parcele na Kapinom Polju, Grahovu i Šasu.    

„Porodica Milice Radović, koja u Nikšiću ima farmu od 40 tovnih junadi, klanicu i dvije mesare, koristiće zakupljeno zemljište za stočnu hranu“, stoji u saopštenju dostavljenom Portalu Analitika.

Uz još 25 hektara zemljišta koje posjeduju ili zakupljuju, dodatne površine značiće dalje smanjenje troškova, rast produktivnosti i konkuretnosti.

„Bavimo se poljoprivredom decenijama. Uvijek smo išli naprijed, širili se koliko smo imali mogućnosti, uporedo školovali sedmoro djece. Kupovali smo zemlju, uzimali u zakup. Bavimo se proizvodnjom krompira, raznih vrsta žitarica (pšenicu, tritikale, raž). Pravimo i silažu, koja nam mnogo znači u ishrani grla, jer smanjujemo troškove na farmi, a grla imaju kvalitetnu hranu. Značaj silaže mnogi stočari zanemaruju ili ne poznaju. Imamo mehanizaciju - dva traktora, kosačicu, balirku, cistijernu za izđubravanje i ostalo što je potrebno da se zaokruži i olakša proces proizvodnje mesa, kao krajnjeg proizvoda“, objasnila je Radović.

Ona je dodala da je zemlju zakupila prevashodno zbog toga jer je blizu katuna na Krnovu gdje izdiže stoku, te da će veći dio parcele koristiti za zelenu pašu, a manji za košenje. Radović kaže da njena porodica ima sve potencijale za dalji razvoj poljoprivrede, ali da su potrebna i velika ulaganja.

„Trudićemo se da radimo i dalje. Preporučujem svim domaćinama, posebno mladim ljudima koji teško mogu naći zaposlenje, da se okrenu poljoprivredi, selu, jer je proizvodnja hrane siguran biznis“, poručila je Radović nakon potpisivanja ugovora o zakupu.

Ministar Ivanović je izrazio zadovoljstvo što je potpisan još jedan ugovor o zakupu poljoprivrednog zemljišta, jer je to pokazatelj pozitivnih kretanja u poljoprivredi.

„Neki će reći da je zakup površine manje od 4 hektara malo, ali nama je važan taj korak, jer do sada nijesmo imali zainteresovane da obrađuju ovo zemljište. Poljoprivreda se i sastoji od niza koraka“, rekao je Ministar Ivanović.

On se, ujedno, zahvalio Radović zbog odnosa prema preduzetništvu i zalaganja da razvije porodični biznis u poljoprivredi, ali i na društvenoj odgovornosti, jer je iznos zakupa parcele na Ćaranića Gori već uplaćen.

Ministar je povodom potpisivanja još jednog ugovora o zakupu državnog poljoprivrednog zemljišta, pozvao i ostale proizvođače koji imaju namjeru da se bave poljoprivrednom proizvodnjom da krenu ovim putem.

„Da se potrude i zakupe površine, da obrađuju više zemlje, kako bi smanjili troškove proizvodnje, i tako postali konkuretniji i produktivniji i zaradili više. Bez razvijanja logike biznisa nema načina da opstane poljoprivreda“, poručio je ministar Ivanović.

 

 

 

 

 

 

Portal Analitika