Abiznis

Opštini Mojkovac devet preporuka DRI

Državna revizorska institucija (DRI) dala je, na osnovu finansijske i revizije usklađenosti, pozitivno i uslovno mišljenje na završni račun budžeta Opštine Mojkovac za prošlu godinu. Kolegijum u sastavu Dragiša Pešić i Nikola Kovačević dali su opštini devet preporuka da usklade poslovanje i finansijsko izvještavanje sa zakonom
Opštini Mojkovac devet preporuka DRI
Portal AnalitikaIzvor

Revizijom je utvrđeno da je oko 73,96 hiljada eura preostalih iz prethodne godine preneseno u korist budžeta za prošlu godinu, ali da nije uključena 1,1 hiljada eura. Stanje depozita na 31. decembar prošle godine iskazano je u iznosu od 47,16 hiljada, odnosno nije uključeno 7,12 hiljada eura.

Revizori su preporučili opštini da postupke prinudne naplate iz novčanih potraživanja poreskog obveznika obavlja na način i po postupku propisanim zakonom o izvršenju i obezbjeđenju.

Opština, kako se dodaje, treba da angažovanje po osnovu ugovora o privremenim i povremenim poslovima primjenjuje u vremenskim okvirima i u zakonom utvrđenim slučajevima i obezbijedi poštovanje utvrđene politike zapošljavanja Preporučeno je da sva rješenja o pravima zaposlenih sadrže pravni osnov, kao i da se u obrazloženju navede razloge za određenu isplatu.

Prilikom isplate naknade po osnovu ugovora o djelu treba obračunati i isplatiti pripadajuće poreze i doprinose u zavisnosti od toga da li je angažovano već u radnom odnosu ili nije.

Revizori poručuju da opština, u skladu sa Zakonom o finansiranju lokalne samouprave, uzima dugoročne zajmove i daje garancije samo za finansiranje kapitalnih investicionih rashoda ili radi kupovine kapitalnih sredstava u skladu sa odobrenim višegodišnjim investicionim planom.

Opština treba da uspostavi kontrolu nad javnim ustanovama i institucijama tako da usklade obračunsku vrijednost koeficijenta na nivou opštine, propiše obavezu izvještavanja o utrošenim sredstvima dobijenim iz budžeta i obavi namjensku kontrolu prenesenih sredstava.

Revizijom je utvrđeno da je Opština Mojkovac po osnovu otplate kredita (glavnica i kamata) prema Crnogorskoj komercijalnoj, Prvoj i Atlas banci i po osnovu lizinga prema S Lizingu isplatila ukupno 104,93 hiljade eura, ted a nije prikazala garanciju od osam hiljada eura.

Opština je, od 19 planiranih postupaka javnih nabavki ukupno procijenjene vrijednosti od 284,5 hiljada eura realizovala pet u vrijednosti od 65,4 hiljada, odnosno 23 odsto. Revizijom je utvrđeno da ukupno izvršeni godišnji budžet za javne nabavke za prošlu godinu putem neposrednog sporazuma iznosi 42,63 odsto, umjesto deset proenata, koliko je zakonom dozvoljeno.

(Mina biznis) 

Portal Analitika