Podgorica

Burić: Voda na Marezi mutna zbog geoloških uslova u slivu

Ekspert za kvalitet pijaće vode prof. dr Mihailo Burić kazao je za Portal Analitika da je mutnoća vode na vodoizvorištu Mareza posljedica geoloških uslova u slivu i velikog intenziteta padavina.
Burić: Voda na Marezi mutna zbog geoloških uslova u slivu
Portal AnalitikaIzvor
Burić objašnjava da u svim kraškim terenima u kojima postoje podzemne vode i izvorišta za vodosnabdijevanje, s vremena na vrijeme može da se dogodi zamućenje vode. Kako kaže, ono se događa usljed velikih padavina i spiranja, jer su podzemni kanali vrlo slični površinskim kanalima u pojedinim dijelovima, naročito u onim koji su blizu površine terena.

0112mareza3
“Kada naiđe talas padavina onda dolazi do spiranja tih čestica i imamo mutnoću na vodoizvorištima. Ona traje veoma kratko, obično dan-dva, najviše tri i do sada se nije dešavalo da bude velika“, navodi Burić.

Upitan da li svaka veća kiša znači i zamućenje vode na Marezi, Burić odgovara da se to i ranije dešavalo, ne samo u Podgorici, već i u drugim opštinama širom zemlje.

“Ima izvorišta koja su niska i koja nemaju sliv u visokim terenima, tako da su ona manje izložena takvim uticajima. Mutnoća je karakteristična za izvorišta koja imaju slivove u visokim terenima i na kojima se izlučuju velike količine padavinha. To se uvijek događalo i događaće se ubuduće na kratko“, poručuje Burić.

0112mareza2
Sa vodoizvorišta Mareza snabdijevaju se potrošači iz naselja Mareza, Tološi, Blok V i VI, dio grada preko Morače, centar Grada, dio ispod Gorice, Malo Brdo, Stara Varoš, Zabjelo,Pobrežje, Zelenika, Dahna, Dajbabe, dio Zete, Gornja i Donja Gorica.
Portal Analitika