Kultura

Novo priznanje za Miodraga Šćepanovića na Salonu francuskih umjetnika

Renomirani crnogorski vajar Miodrag Šćepanović dobitnik je još jednog priznanja u Francuskoj - bronzane medalje za skulpturu na ovogodišnjem Salonu francuskih umjetnika „Grand Pale“.
Novo priznanje za Miodraga Šćepanovića na Salonu francuskih umjetnika
Portal AnalitikaIzvor

Na manifestaciji koja je u Parizu održana od 25. do 30. novembra, predstavljena su djela više od 650 stvaralaca iz Francuske i inostranstva. Među skulpturama koje potpisuje 88 umjetnika, nalazile su se i tri Šćepanovića: „Na ostrvima života“, „Početak plesa“ i „Sa sobom“.

Naš poznati vajar ove jeseni je učestvovao i na Jesenjem salonu u Parizu, na kome se od 14. do 19. oktobra svojim djelima predstavilo 850 umjetnika iz 43 zemlje.

Podsjećamo, Šćepanović je ovjenčan prestižnim nagradama: „Pol Belmondo“ na Jesenjem salonu u Parizu (2006.), „Mišel Dimon“ na Salonu francuskih umjetnika “Grand Pale” u Parizu (2012.), zatim „Lubarda, Stijović, Milunović“ ULUCG (2003.) i nagrade Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu (1983.). Imao je 18 samostalnih izložbi u zemlji i inostranstvu, a učestvovao je na tridesetak kolektivnih izložbi.

Miodrag Šćepanović rođen je 1953. u Kolašinu, a diplomirao je na vajarskom odjseku Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu, u klasi prof. Miša Popovića. Član je ULUCG-a od 1990, i Udruženja „Jesenji salon“ u Parizu od 2008. godine. Živi i stvara u Kolašinu.

Učešće Šćepanovića na salonima u Francuskoj finansijski su pomogli Ministarstvo kulture i Fondacija „Petrović Njegoš“.

Portal Analitika