Društvo

Ove godine 19 inficiranih HIV-om

U Crnoj Gori je do 1. novembra ove godine registrovano ukupno 172 slučaja HIV/AIDS-a od 1989. godine, kad je zabilježen prvi slučaj u našoj zemlji. To su podaci Instituta za javno zdravlje Crne Gore.
Ove godine 19 inficiranih HIV-om
Portal AnalitikaIzvor

U Crnoj Gori je do 1. novembra ove godine registrovano ukupno 172 slučaja HIV/AIDS-a od 1989. godine, kad je zabilježen prvi slučaj u našoj zemlji. To su podaci Instituta za javno zdravlje Crne Gore.

Od tog broja, kako je saopštio izvršni direktor CAZAS-a Vladan Golubović, njih 88 je inficirani HIV virusom, dok je 84 oboljelo od AIDS-a.

"Od toga broja 40 je već umrlo. Procjene su u opštoj populaciji da se ta brojka kreće oko 460. To je brojka na osnovu svjetske metodologije", rekao je on za RTCG.

Istakao da je ove godine zabilježen blagi rast inficiranih virusom HIV-a.

"Prošle godine bilo je 11, ove godine 19 novih slučajeva. Crna Gora je zemlja sa malom stopom rasta, odnosno jednom od najmanjih stopa u Evropi, tako da je epidemija pod kontrolom", kazao je Golubović.

Podsjetio je da se osobe sa HIV-om suočavaju sa visokim stepenom stigme i diskriminacije.

Inače, 1. decembar se u svijetu obilježava kao Svjetski dan borbe protiv HIV/AIDS-a od 1988. godine. Na ovaj dan iskazuje se podrška za ljude koji su HIV pozitivni i za članove njihovih porodica.

Testiranje na HIV je jedini način da se utvrdi da li je neko zaražen HIV-om, uzročnikom side, i trebalo bi da bude sastavni dio brige o zdravlju svakog pojedinca, posebno ako se rizično ponaša.

Rano otkrivanje HIV infekcije omogućava pravovremeno liječenje i kvalitetan i dug život osobama inficiranim HIV-om, kao i zaštitu drugih i sprečavanje prenošenja HIV-a sa majke na bebu.

Prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije i UNAIDS-a, do sada je u svijetu umrlo 36 miliona ljudi od posljedica HIV-a. U 2012. godini je bilo 1,6 miliona smrtnih slučajeva povezanih sa HIV-om.

U svijetu je, prema podacima UN, krajem 2012. sa HIV-om živjelo 35,3 miliona osoba, što je za 18 odsto više u odnosu na 2001. godinu.

Posebno je zabrinjavajući broj adolescenata, odnosno mladih starosne dobi od 10 do 19 godina koji su pozitivni na ovaj virus, a kojih ima 2,1 milion.

Od pojave epidemije više od 83 odsto smrtnih slučajeva registrovano je u Africi. U najteže pogođenoj oblasti, podsaharskoj Africi, u urbanim sredinama je svaki četvrti stanovnik inficiran, a 70 odsto novoinficiranih osoba godišnje potiče iz ove regije.

Virus se najčešće prenosi seksualnim putem, a nešto rjeđe zaraženom krvlju, sa zaražene majke na dijete tokom trudnoće, porođaja ili dojenja. Virus se ne može prenijeti uobičajenim socijalnim kontaktima niti putem životinja.

 

Portal RTCG

Portal Analitika