Društvo

Svaki sedmi Crnogorac "pod oružjem"

U našoj zemlji je registrovano 62.000 vlasnika, dok je oko 87.000 ukupno registrovanih komada oružja. Za prvih 10 mjeseci ove godine oduzeto 739 komada oružja, najviše u Podgorici 223, a nijedno u Andrijevici, dok u Mojkovcu i Tivtu po četiri.
Svaki sedmi Crnogorac "pod oružjem"
Portal AnalitikaIzvor

Na drugoj strani, oduzeto 689 komada lovačkog oružja od 2006. do danas, prenosi Pobjeda.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Crne Gore je početkom novembra ove godine sa UNDP, OEBS-om i CDT-om potpisalo Memorandum o saradnji kako bi što prije zaživio projekat “Poštuj život, vrati oružje“.

Cilj ovoga projekta je da se uz „pomoć novog Zakona o oružju podigne svijest građana o štetnosti posjedovanja nelegalnog oružja i smanji broj nelegalnog oružja u Crnoj Gori“.

“Ministarstvo unutrašnjih poslova pripremilo je Predlog zakona o oružju kojim je ova materija dodatno usklađena sa evropskim zakonodavstvom, a takođe, predviđene su i određene novine. Jedna od njih jeste da građani koji prijave i dobrovoljno predaju nadležnim organima oružje koje ilegalno posjeduju neće biti krivično gonjeni. Očekujemo da Vlada ubrzo utvrdi Predlog zakona i da ga uputi u Skupštinu Crne Gore na usvajanje”, saopšteno je Pobjedi iz MUP-a.

Krivičnim djelom nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija (Krivični zakonik, čl 403) propisao je da će se lice koje neovlašćeno izrađuje, prodaje, nabavlja, vrši razmjenu, nosi ili drži vatreno oružje, municiju ili eksplozivne materije, kazniti zatvorom od tri mjeseca do tri godine.

“Ko neovlašćeno drži, nosi, izrađuje, popravlja, prerađuje, prodaje, nabavlja, vrši razmjenu, prevozi ili na drugi način stavlja u promet vatreno oružje, municiju, eksplozivne materije, rasprskavajuće ili gasno oružje čije držanje je građanima zabranjeno, kazniće se zatvorom od šest mjeseci do pet godina. Ako je predmet djela veća količina oružja ili sredstava ili je u pitanju oružje ili druga sredstva velike razorne moći, učinilac će se kazniti zatvorom od jedne do osam godina”, saopšteno je iz MUP-a.

Službenici Uprave policije MUP-a, u cilju prevencije maloljetničke delikvencije, preduzimaju brojne aktivnosti na terenu, među kojima su i predavanja koja inspektori za suzbijanje maloljetničke delikvencije, zajedno sa kolegama po drugim linijama rada, u okviru akcije „Mladost“ drže u osnovnim školama.

Cilj ovih aktivnosti je da se djeci školskog uzrasta približe posljedice delikventnog ponašanja, bilo da je to vršnjačko nasilje, zloupotreba droga, kockanje ili drugi vidovi delikventnog ponašanja. Uprava policije u sprovođenju ovih predavanja ostvaruje dobru saradnju sa upravama škola, jer upravo su i obrazovne institucije, pored porodice u kojoj djeca odrastaju, bitan činilac u razvoju osjećanja odgovornosti djeteta i formiranju pravilnih statova prema društveno negativnim pojavama.

“Naravno, policija ima svoju ulogu u ovom procesu, ali nije jedini subjekat koji u njemu može da pruži doprinos, budući da o maloljetnom licu prije svega brinu roditelji, staratelji ili organ starateljstva. Zato je važno da se u prevenciju i suzbijanje maloljetničke delikvencije, u što svakako spada i dostupnost oružja maloljetnicima, uključe svi relevatni činioci društva. Zato su službenici Uprave policije, osim preventivnih i represivnih aktivnosti, preduzeli i korak dalje i u nekim opštinama inicirali ili prihvatili ideju formiranja multidisciplinarnih timova, koje osim policijskih službenika čine predstavnici Centra za socijalni rad, zdravstvenih ustanova, tužilaštva, uprava škola, nevladinih organizacija itd.”, ističu u Službi za odnose s javnošću MUP-a Crne Gore.

 

Pobjeda, RTCG

Portal Analitika