Društvo

Vlada i Orascom usaglašavaju ključna pitanja oko zakupa ostrva Lastvica

Predstavnici Vlade i švajcarske kompanije Orascom Development aktivno pregovaju o dugoročnom zakupu ostrva Lastavica sa tvrđavom Mamula, a trenutno usaglašavaju ključna pitanja od interesa za obje strane, saopšteno je iz Ministarstva održivog razvoja i turizma, piše agencija Mina-business.
Vlada i Orascom usaglašavaju ključna pitanja oko zakupa ostrva Lastvica
Portal AnalitikaIzvor

Radni tim za pregovore, koji je obrazovala Tenderska komisija za valorizaciju turističkih lokaliteta, uz stručnu podršku pravnih savjetnika Savjeta za privatizaciju i kapitalne projekte, od maja aktivno pregovara sa Orascom Development o uslovima iz Nacrta ugovora o dugoročnom zakupu te lokacije.

“Tada je i donijeta odluka Tenderske komisije, odnosno Savjeta za privatizaciju, o otvaranju pregovora sa tim ponuđačem”, rekli su predstavnici Ministarstva agenciji Mina-business.

Iz Ministarstva su podsjetili da ukoliko se dogovore i dođe do potpisivanja ugovora, procedura donošenja odluke i ugovora o davanju u dugoročni zakup te lokacije, obezbjeđuje zakonitost u postupanju i transparentnost u donošenju odluka, jer konačnu riječ daje Skupština.

U ponudi koju je dostavio Orascom Development ponuđen je period zakupa od 49 godina, 1,5 EUR po metru kvadratnom za zakup zemljišta i 0,9 eura za zakup akvatorijuma, što je 50 odsto više od minimalno traženog iznosa. Za zakup se javljao i holandski Vos Investment, ali je ponuda odbijena zbog nepotpunosti.

Valorizacija tog kulturno-istorijskog objekta u svojevrstan turistički kompleks početak je, kako su naveli, profilisanja jednog novog turističkog proizvoda i u narednom periodu će biti posvećena pažnja identifikovanju drugih, sličnih, objekata koji mogu biti predmet takvog vida valorizacije.

“Na taj način, u ovom slučaju Opština Herceg Novi, a time i Crna Gora, postaje nosilac različitih vidova nove turističke ponude”, rekli su iz Ministarstva.

Prema njihovim riječima, na očuvanje spomeničkog potencijala prvenstveno obavezuju smjernice za očuvanje spomenika kulture, koje su sadržane u Državnoj studiji lokacije – Sektor 34, a koja je bila polazna osnova za pripremu ponude kompanije Orascom Development i idejnog rješenja, koje je javnost imala prilike da vidi.

“To je bio jedan od uslova prezentovanih u tenderskoj dokumentaciji, na osnovu čega je ponudu Tenderska komisija za valorizaciju turističkih lokaliteta ocijenila kvalitetnom”, objasnili su iz Ministarstva.

Takođe, tu se ne radi samo o očuvanju kontura tvrđave, već i unutrašnjih prostorija, koje će se rekonstruisati u skladu sa konzervatorskim uslovima.

“Na takav pristup obavezuje nas i poštovanje istorijskog aspekta objekta, zbog njenog značaja u prošlosti, što će imati poseban tretman u budućem rekonstruisanom objektu”, poručili su iz Ministarstva.

Iz Ministarstva su ranije rekli da je investicioni projekat vrijedan 15 miliona eura kojim se otvara do 200 radnih mjesta, a data je i projekcija za ostvarivanje ukupnih direktnih prihoda za prvih deset godina u visini od 7,5 miliona eura.

Tender za dugoročni zakup ostrva Lastavica sa tvrđavom Mamula raspisan je 6. decembra prošle godine, u cilju njegove valorizacije u ekskluzivni turistički kompleks otvorenog tipa, nivoa standarda četiri plus ili pet zvjezdica, sa pratećim sadržajima za rekreacione aktivnosti i odmor, dobro uklopljenim u ambijent, koji ne ugrožavaju kulturno-istorijski karakter i prirodno okruženje lokacije.

Tender je bio namijenjen investitorima zainteresovanim za dugoročni zakup ostrva Lastavica sa tvrđavom Mamula na period od 31 godinu, s mogućnošću produženja do 90 godina, uključujući izgradnju i upravljanje tim turističkim kompleksom.

Izvor: Mina-business; foto: turistickisvet-hotnews.com

Portal Analitika