Društvo

Tri hiljade lovaca na 35 lovišta

U Crnoj Gori ima oko 3.000 lovaca. Međutim, u lovačkoj organizaciji je neuporedivo više članova – lovci pripravnici, počasni članovi i drugi ljubitelji prirode i divljači.
Tri hiljade lovaca na 35 lovišta
Portal AnalitikaIzvor

Na drugoj strani, naša zemlja raspolaže sa 35 lovišta, od čega su četiri sa posebnom namjenom dok lovočuvarsku službu obavlja preko stotinu lovočuvar, piše Pobjeda.

Što se tiče lovaca i njihovog rukovodstva iz Lovačkog saveza oni su jedinstveni – organizacija lovišta, službe čuvanja, polaganje ispita i uopšte uzgoj, zaštita i unapređenje stanja u ovoj oblasti su za svaku pohvalu. Zato i nema potrebe da se mijenja Zakon o lovstvu.

"U Crnoj Gori broj lovaca varira iz godine u godinu i u zadnjem desetogodišnjem periodu kretao se oko 3.000 aktivnih lovaca, s tim što je znatno veći broj članova, a čine ih pripravnici bez prava vršenja lova, počasni članovi i drugi ljubitelji prirode i divljači", kaže za Pobjedu nedjeljom prvi čovjek Lovačkog saveza Crne Gore Nikola Marković.

Inače, Vlada Crne Gore, na predlog Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja ustanovila je 31 lovište i osnovala 4 lovišta sa posebnom namjenom. Korisnik lovišta je dužan da obezbijedi i organizuje službu čuvanja lovišta u skladu sa propisima koje donosi Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Na pitanje da li će Lovački savez Crne Gore inicirati izmjene zakona donesenog 2008. Marković odgovara:

"Zakon o divljači i lovstvu je urađen u skladu sa Ustavom i pravnim sistemom Crne Gore, kao i opredjeljenjem naše države za evropske integracije i, s tim u vezi, usklađen sa evropskim zakonodavstvom i potvrđenim međunarodnim direktivama i konvencijama od značaja za uređivanje pitanja koja čine predmet Zakona", kaže Marković.

Zakon se zasniva na načelu da je divljač dobro od opšteg interesa i dio nacionalnog prirodnog bogatstva, koje mora da uživa posebnu zaštitu države, i ima za cilj da obezbijedi uzgoj, zaštitu i unapređenje stanja divljači, dok je lovstvo koncipirano tako da bude isključivo u funkciji ostvarenja ovih ciljeva, po našem mišljenju nema potrebe za njegovim izmjenama i dopunama.

Po njegovim riječima, Lovački savez Crne Gore je nacionalna asocijacija lovaca koja u promociji lovstva u Crnoj Gori predstavlja svoje članove u zemlji i inostranstvu i vrši druge poslove od javnog interesa, između ostalog, organizuje polaganje lovačkih ispita, sokolarskih ispita i ispita za ocjenjivače trofeja divljači, učestvuje u organizovanju i izvođenju obrazovanja i prosvjećivanja lovaca koji se odnosi na zaštitu životne sredine, izdaje i sarađuje pri izradi stručne literature i publikacija iz oblasti divljači i lovstva, sarađuje u naučno istraživačkom radu u vezi sa divljači i lovstvom, i vrši druge poslove i zadatke od javnog interesa određene Zakonom o divljači i lovstvu.

(Pobjeda)

Portal Analitika