Sci/Tech

Evropska unija u ratu protiv Googlea

Evropski parlament smatra da bi Google trebalo podijeliti na više nezavisnih firmi. Kako javlja Deutsche Welle, parlament EU svjestan je tržišne snage ovog diva među pretraživačima, i kako je potencijalnim konkurentima teško, odnosno nemoguće ugroziti Googleovu dominaciju na tržištu. Ipak, dominacija Googlea nije plod nepoštene borbe za tržišnu prevlast.
Evropska unija u ratu protiv Googlea
Portal AnalitikaIzvor

Google je uvijek dosljedno koristio sve mogućnosti da se ugnijezdi u računare, pametne mobilne telefone i druge uređaje, piše DW.

Google je uvijek bio inovativna kompanija koja nije izbjegavala da povuče jasne korake kada bi se pokazalo da se prebrzo uključila u neke projekte. Pritom Google prije svega zna bolje od svojih konkurenata da reaguje na želje i interese korisnika, i to je osnova na kojoj počiva kontrola koju ima nad 90 posto evropskog tržišta.

Ljubomorni na Google?

To što se trgovinom podacima korisnika mogu zaraditi milijarde i što Google u međuvremenu pliva u tolikoj količini novca da je konkurencija pozelenjela od zavisti i traži pomoć od politike - to je više plod srećnih okolnosti nego smišljenog plana ove firme. Na početku svega je bila mala firma koju su osnovali studenti sa željom da internet približe ljudima.

Google je u pravom trenutku s pravim konceptom bio na pravom mjestu, i to im se isplatilo. Između ostalog i za svakog korisnika interneta. Kada, na primjer, u pretraživać upišete neku adresu, odmah vam se ponudi karta na kojoj je prikazana okolina, na što su se i korisnici navikli.

To što karte i satelitske slike takođe pripadaju istoj kompaniji i što jednim klikom dobijemo sve informacije koje tražim - je li to za mene praktično ili bih trebao početi da gunđam jer je riječ o dokazu dominacije Googlea?

Korisnici nisu glupi

Analiza zastupnika Europskog parlamenta da Google dominira u poslu internetskih pretraživača je ispravna. Ali zaključci koje oni donose na osnovu ove analize su pogrešni. Parlamentarci se ponašaju kao da korisnici interneta ne znaju za alternativne pretraživače poput Binga, Yahooa ili Duckduckgoa.

Ipak, rezultati koje se na njima dobiju su lošiji od svega onoga što nudi Google. Naravno, dominacija Googlea nije "Božja zapovijest", a do bilo koje alternative u internetu može se doći uz maksimalno dva klika mišem.

"Ako EU želi raskomadati Google samo zato da bi ojačao njegove konkurente, onda je to pogrešan put", zaključuje autor.

index.hr

Portal Analitika