Region

Antifašisti iz cijele bivše Jugoslavije okupljeni u Jajcu

Više od 2.000 antifašista okupilo se danas u Jajcu na manifestaciji kojom je obilježena 71. godišnjica Drugog zasjedanja Antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Jugoslavije (AVNOJ).
Antifašisti iz cijele bivše Jugoslavije okupljeni u Jajcu
Portal AnalitikaIzvor

Počast poginulim borcima tom prilikom odali su borci Narodnooslobodilačkog rata (NOR), predstavnici nekoliko političkih stranaka i nevladinih organizacija, te antifašisti iz gotovo svih republika bivše Jugoslavije, prenosi Anadolu Agency.

U manifestaciji koja je održana pod nazivom Dani AVNOJ-a 2014. učestvovali su antifašisti iz svih krajeva bivše Jugoslavije. Među njima je bio i Marijan Gorza koji je stigao iz Slovenije sa svojih 50 drugova.

"Ovaj dan za mene predstavlja život, jer rođen sam u ratu. Ovdje dolazim sedmi put i planiram nastaviti tradiciju", kazao je Gorza.

Među najstarijim učesnicima skupa u Jajcu bio je i antifašista Salih Avdukić iz Ilijaša.

"Ovdje i u Mrkonjić-Gradu sam svake godine, i ovaj dan ne propuštam, a i idealna je prilika da se sretnem sa drugovima iz svih krajeva bivše nam države", kazao je Avdukić.

Nakon polaganja cvijeća, održana je svečana akademija i predavanje o temi "Bez AVNOJ-a i ZAVNOBiH-a ne bi bilo bosanskohercegovačke državnosti".

Drugo zasjedanje AVNOJ-a održano je 29. novembru 1943. godine u Jajcu, u prostorijama današnjeg muzeja AVNOJ-a. Tog dana  je donesena odluka o izgradnji Jugoslavije na federalnom principu. U jeku Drugog svjetskog rata i Narodnooslobodilačke antifašističke borbe u BiH i drugim bivšim jugoslovenskim republikama, toga dana u Jajce su pristigla 142 delegta iz svih krajeva tadašnje Jugoslavije. Tada je i Josip Broz Tito proglašen maršalom.

Radiosarajevo.ba

Portal Analitika