Sci/Tech

Audi izbacuje dugmiće iz automobila

Najnoviji trend oblikovanja enterijera i instrument table automobila pokazuje da se umjesto pomoću dugmića i točkića, komande sve više zadaju putem ekrana osjetljivih na dodir.
Audi izbacuje dugmiće iz automobila
Portal AnalitikaIzvor

Audi je na najnovijem konceptu Prologue predstavio jedan takav kokpit budućnosti u kome se umjesto klasičnih, fizičkih komandi, posvuda nalaze "touch-screen" moduli, pomoću kojih se kontrolišu funkcije automobila.

Šef istraživačko-razvojnog odjeljenja Audija, Ulrih Hakenberg, najavio je da bismo nešto slično uskoro mogli da vidimo i u produkcijskim modelima ovog proizvođača.

Prema njegovim riječima, u budućim modelima Audija biće sve manje dugmića i točkića, a kao krajnji rezultat imaćemo automobil bez "ijednog dugmeta".

2611audi2novi

Audi je, nedavno, u trećoj generaciji modela TT predstavio još jednu inovaciju.

Umjesto klasičnih instrumenata, ispred vozača se nalazi displej, na kome se očitavaju podaci bitni za vožnju, ali koji ujedno obavlja i funkciju ekrana multimedijalnog sistema i navigacije.

Na taj način, na centralnoj konzoli je oslobođen prostor na kome se kod većine novih modela nalazi "touch-screen" multimedijalnog uređaja.

Hakenberg je otkrio da će ovakav raspored biti primijenjen i kod još nekih modela Audija, ali kod svih. Prema njegovim riječima, klasični ekran multimedije za sada će se zadržati kod limuzina i krosover modela.

On je iznio i neke detalje o Audijevom sistemu autonomnog upravljanja, koji će takođe biti sastavni dio automobila u budućnosti.

Kako kaže, sistem je još uvijek u razvojnoj fazi, s obzirom da treba da se otklone određeni nedostaci.

Jedan od problema sa kojim se suočavaju inženjeri Audija odnosi se na dužinu vremena koje je potrebno da vozač preuzme komande vozila, u slučaju nepredviđenih okolnosti i neposredne opasnosti. Taj period sada iznosi desetak sekundi, što je previše.

Izvor i foto: b92.net

Portal Analitika