Abiznis

Projektovana brzina na autoputu 100 km/h

Izgradnja autoputa Bar-Boljare biće jedan od najzahtjevnijih projekata u crnogorskoj istoriji budući na reljef terena, ali i činjenicu da polovinu objekata na autoputu činiće tuneli i mostovi.
Projektovana brzina na autoputu 100 km/h
Portal AnalitikaIzvor

Prema postojećem planu, autoput kreće od Smokovca, pa ide preko Gornjih Mrka, preko mosta Moračice, stiže i ukršta se sa željezničkom prugom. Zatim, preko tunela Klopot dolazi do Pelevog brijega. Onda ide tunel Vjeternik, Mala trava, stiže do Uvača i lijevom obalom Tare stiže do Mateševa.

Put dužine gotovo 41 km, kreće sa 63 m nadmorske visine i penje se na 1.100 m. Imaće 18 tunela i 13 mostova, a dva najzahtjevnija objekta - most Moračica i tunel Vjeternik.

Glavni projektant na autoput Biljana Ivanović, kazala je nedavno da će most Moračica biti za ponos cijele Evrope, dugačak 960 metara na stubovima visine 180 metara. Tunel Vjeternik biće dug 3 km.

autopocetna
Projektovana (usvojena) računska brzina (Vr) koja je mjerodavna za dimenzionisanje elemenata poprečnog profila puta je 100 km/h, dok će maksimalna brzina na autoputu biti 120km/h.

To praktično znači da će se, kada za četiri godine, bude sagrađen autoput Podgorica-Mateševo ta relacija savladati za dvadesetak minuta.

Koliko je tehnički složen projekat, govori podatak da će biti građeno na nadmorskim visinama od 50 do 1.100 metara nadmorske, a čak 30 odsto radova biće na visini od 600 do hiljadu metara. Od ukupne trase, usjeka i nasipa je 47,6 odsto. Šansa domaće operative, da  parira kineskim kompanijama je u zemljanim i betonskim osnovnim radovima.

Prema potpisanom ugovoru o kreditu, prioritetnu dionicu gradiće kineska kompanija CCCC, odnosno njena kćerka-firma CRBC koju podržava EXIM banka za 809,56 miliona eura bez PDV-a. Stručni nadzor nad radovima vršiće najvjerovatnije Vladina komisija.

Portal Analitika