Kultura

Crnogorski gitaristički duo na gostovanju u Poljskoj

Crnogorski gitaristički duo, koji čine renomirani umjetnici Goran Krivokapić i Danijel Cerović, nastupili su sinoć na međunarodnom festivalu u Glivicama, u Poljskoj.
Crnogorski gitaristički duo na gostovanju u Poljskoj
Portal AnalitikaIzvor

Publici su se spredstavili sa dvije Engleske svite Johana Sebastijana Baha, a zatim su premijerno izveli kompoziciju istaknutog savremenog posljkog autora Gerarda Drozda. Podsjećamo, Crnogorski gitaristički duo nastao je 2005. godine, a čine ga dvojica istaknutih crnogorskih gitarista, Krivokapić i Cerović, koji su javnosti jednako poznati kao uspješni solisti i pedagozi. Reprtoar dua čine transkripcije renesansne i barokne muzike, kao i originalnih kompozicija 19. vijeka, a posebno mjesto zauzimaju savremena djela originalno pisana za dvije gitare. Crnogorski gitaristički duo uspješno je nastupao u Crnoj Gori, zatim Njemačkoj, Španiji, Portugalu, Hrvatskoj, Srbiji, Holandiji, Sloveniji, BiH, Belgiji, Luksemburgu i Poljskoj, premijerno izvodeći mnoga djela. Tako je i poljski kompozitor Gerard Drozd ovom ansamblu posvetio Koncert za dvije gitare i orkestar, te Preludijum, Largo i Fugu, kao omaž Johanu Sebastijanu Bahu.

Članovi dua često nastupaju na prestižnim međunarodnim događajima, u organizaciju seminara i dio su brojnih međunarodnih žirija takmičenja za gitaru i kamernu muziku. Njihov debitanski album sa djelima Domnikonija, Pjacole i Bogdanovića prošle godine je objavio Muzički centar Crne Gore. Povodom 330 godina od rođenja Baha i 300 godina od nastanka Engleskih svita, publika naredne godine očekuje prvi od dva albuma sa pomenutim djelima ovog muzičkog velikana, i to kao svjetsku premijeru za dvije gitare, u transkripciji Crnogorskog gitarističkog dua i izdanju renomirane kuće Naxos Records.

Portal Analitika