Sci/Tech

Otkriven špijunski softver "nepoznatog porijekla"

Kompleksno parče softvera koje služi za nadgledanje i špijunažu otkriveno je na računarima u deset zemalja, a pretpostavlja se da je riječ o "sofisticiranom tehnološkom oružju neke vlade".
Otkriven špijunski softver "nepoznatog porijekla"
Portal AnalitikaIzvor

Kompanija Symantec je objavila da je porijeklo malwarea kome je nadenut naziv "Reign" (vladavina) nepoznato, da nije pronađen na računarima u SAD, kao i da je detektovan najviše u Rusiji i Saudijskoj Arabiji.

Vjeruje se da "Reign" prikuplja obavještajne i industrijske podatke najmanje šest godina, a više od polovine inficiranih računara pripada pojedincima i malim preduzećima.

Osim toga, napadnute su kompanije iz telekomunikacionog sektora, istraživački instituti, ali i neki računari organa vlasti.

"Reign je kompleksan malware čija struktura otkriva rijetko viđen nivo tehničke potkovanosti. Njegove mogućnosti i resursi koji vjerovatno stoje iza njega upućuju na to da je to jedan od glavnih alata za sajberšpijunažu neke države", saopštio je Symantec, vodeća kompanija za bezbjednost u IT sektoru.

Osim Rusije i Saudijske Arabije, napadnuti su računari u Meksiku, Irskoj, Indiji, Avganistanu, Iranu, Belgiji, Austriji i Pakistanu.

Izvor i foto: b92.net

Portal Analitika