Abiznis

REKORD: Za penzije potrebno godišnje 401 milion eura

Ukupni rashodi za penzije u Crnoj Gori, na kraju ove godine, biće 401 milion eura, što je najveća cifra u istoriji Fonda PIO, pokazuju zvanični podaci Ministarstva finansija.
REKORD: Za penzije potrebno godišnje 401 milion eura
Portal AnalitikaIzvor

Poređenja radi, 2010.godine za penzije je Fond PIO je izdvojio 335 miliona eura. Zbog finansijske krize Vlada je početkom 2013.godine, zamrznula usklađivanje penzija, a ta mjera donijela je uštedu od svega 12 miliona eura na godišnjem nivou.

“U suprotnom, penzije bi od 1. januara 2013. godine, bile povećane za 3,25% i njihova prosječna vrijednost iznosila bi oko 287 eura, dok. Na ovaj način je u 2013. godini, ostvarena budžetska ušteda od oko 12 miliona eura, ali je i trajno umanjena vrijednost penzije za jedan lični bod kako za sadašnje, tako i za buduće penzionere”, navedeno je u vladinom dokumentu.

U Vladi su zbog svega predložili da postojeći sistem “švajcarskog modela” za usklađivanje penzija ostaje i dalje na snazi, iako se postavlja veliko pitanje da li je postojeći penzijski sistem održiv na duži rok. Procjenjuje se da će izdaci za penzije 2017.godine dostići 427 miliona eura.

“Imajući u vidu da postojeća formula kao i predložene formule neće značajno različito uticati na rashode za penzije kao i da ce u svakoj varijanti rashodi za penzije biti u okviru odobrenog trogodišnjeg limita, predlaže se zadržavanje postojeće formule za usklađivanje. Takodje, imajući u vidu da bi u 2015.godini došlo do smanjenja penzija, zbog deflacije i negativng rasta prosječne zarade, predlaže se da se u Zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju, u članu 58 doda stav kojim će se propisati da u slučaju negativnog rasta parametara za usklađivanje penzija, penzije i vrijednost penzije za jedan lični bod se neće usklađivati”, zaključuje se u dokumentu. U Crnoj Gori penziju trenutno prima oko 124 hiljade korisnika, a prosječna penzija iznosi oko 277 eura.

P.Z.

Portal Analitika