Društvo

U Budvi prezentovan rimski mozaik

„Danas su se ovdje sreli umjetničko ostvarenje iz drugog vijeka nove ere i potomci koji ga po prvi put poslije skoro dva milenijuma vide onako kako ga je stvorila umjetnička ruka u rimsko vrijeme“, kazao je predsjednik opštine Budva, Lazar Rađenović na prezentaciji rimskog mozaika.
U Budvi prezentovan rimski mozaik
Portal AnalitikaIzvor

On je kazao da je susret predaka i potomaka susret istine, te se pitao da li je ovo bogatstvo ranije moglo da postane dio svjetske baštine.

„Jeste, ali je moglo i kasnije. Zato smo, ne zamjerite, ponosni na ovaj trenutak“, objasnio je prvi čovjek Budve i dodao da se radi o trenutku kada se mozaik vraća gradu na čijem je čelu.

Na prezentaciji, Rađenović je rekao da je mozaik krajem 30. godina prošlog vijeka, rimski mozaik izašao iz zaborava.

„Problemi, ogroman rad, sredstva u iznosu od 80.000 eura od ukupno 500.000 eura koliko je svojim budžetom Opština opredijelila za ovaj i slične projekte, postaju prošlost“, istakao je prvi čovjek Budve i dodao da umjetnost čini čuda.

On je na prezantaciji odao priznanje i uputio veliku zahvalnost u ime svih građana Budve: Centru za arheologiju i konzervaciju Crne Gore, Centralnom institutu za konzervaciju Beograd, Zavodu za zaštitu spomenika kulture Srbije, profesoru Vladimiru Rašiću, Javnoj ustanovi „Muzej, galerija i biblioteka“ iz Budve i njenoj direktorici Biljani Brajović.

Na današnjoj prezentaciji govorili su i: Mila Popović Živančević iz Instituta za konzervaciju, Biljana Brajović direktorica JP „Muzej, galerija i biblioteka“ i Želko Čelebić pomoćnik direktora Centra za konzervaciju i arheologiju Crne Gore.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Portal Analitika