Društvo

MITRIĆ: Javni moral nije pravna kategorija, pa ne može biti dio zakonske norme

Nekoliko dana prije nego što poslanici crnogorskog parlamenta odluče o predlogu dopuna zakona o medijima, Socijaldemokratska partija, koja je podržala nova rješenja za disciplinovanje medijske scene, ponudila je amandman u kojem se distribucija i rad medija može zabraniti i u slučaju ,,narušavanja javnog morala“.
MITRIĆ: Javni moral nije pravna kategorija, pa ne može biti dio zakonske norme
Portal AnalitikaIzvor

SDP ovaj osnov za zabranu medija unosi umjesto predloženog rješenja da se to može uraditi zbog povrede zajemčenih prava i sloboda.

Za univerzitetskog profesora dr Blagotu Mitrića posljednja ,,nadogradnja“ predloga dopuna Zakona o medijima, kao i čitava ta priča, predstavlja klasičan primjer pokušaja politizacije prava u čemu su se, kako kaže, predlagači novih rješenja ,,specijalizovali tokom prethodnih lokalnih izbora“.

- Javni moral nije pravna kategorija, pa prema tome ne može biti dio pravne norme i to još zakonske. Javni moral, takođe, nema pravnu definiciju, pa se ne može znati što se podrazumijeva pod pojmom ,,javnog morala“. To je parekselans sociološki ili politikološki pojam, ako hoćete može biti i filozofski. S druge strane, javni interes, javno dobro, javni poredak su klasične pravne kategorije i ne mogu se nikako uporediti po svojoj pravnoj prirodi i po svojoj pravnoj suštini sa javnim moralom - prokomentarisao je profesor Mitrić u razgovoru za Pobjedu amandman SDP.

Mitrić naglašava da je ,,javni moral zaštićen desetinama ustavnih normi kao politikološki, sociološki pojam i to onih koje govore o zaštiti ljudskih prava i sloboda“.

- Što se tiče predlagača amandmana koji uvodi javni moral u pravnu normu, po mom ličnom sudu predstavlja još jedan pokušaj politizacije prava i politizacija pravne norme, u čemu su se specijalizovali tokom nedavnih lokalnih izbora - naglašava Mitrić.

Podsjetimo, u obrazloženju amandmana SDP, koje je juče objavio Portal Analitika, navodi se da je jedan od razloga ,,sadašnje divljanje jednog sredstva javnog obavještavanja iz druge države, koje ugrožava nacionalnu i vjersku harmoniju i javni moral u Crnoj Gori, ponovljeno i kontinuirano“, kaže se, između ostalog, u obrazloženju amandmana.

Portal Analitika