Društvo

Otac preminule bebe: Pronaći krivca za smrt mog djeteta

Jedna beba preminula je u Kliničkom centru Crne Gore zbog posljedica infekcije, koju je, kako se pretpostavlja, dobila u Opštoj bolnici u Bijelom Polju.
Otac preminule bebe: Pronaći krivca za smrt mog djeteta
Portal AnalitikaIzvor

Od četiri bebe koje su iz istog razloga iz Bijelog Polja upućene u KCCG u proteklih desetak dana jedna je i dalje životno ugrožena, dok su ostale, kako su za Dnevne novine kazali njihovi roditelji, stabilnog zdravstvenog stanja.

Vrhovno državno tužilaštvo pokrenulo je istragu o slučaju infekcije beba u bjelopoljskom porodilištu i naložilo Osnovnom tužilaštvu u Bijelom Polju da u najkraćem roku ispita događaj i utvrdi eventualnu odgovornost. Dežurni tužilac saslušao je juče direktora Opšte bolnice Tomislava Jeremića, kao i načelnika ginekologije i neonatologije u Bijelom Polju.

Otac preminule bebe Slaviša Knežević juče nije bio u stanju da detaljije govori o tragediji koja je zadesila njegovu porodicu. Iako mu ljekari, kako je rekao, nijesu saopštili uzrok, Knežević tvrdi da mu je dijete preminulo od sepse.
“Ovo ne bih poželio nikom. Moje dijete niko ne može da vrati. Neka se na ovome ne završi. A ko je kriv, ne znam. Recite mi“, kazao je za DN on.

Ahmo Đoga Selmanović, djed vitalno ugroženog novorođenčeta, ispričao je zaDnevne da se njegova snaha porodila u srijedu ujutru. Kako je istakao, trudnoća i porođaj su protekli normalno.
“U četvrtak su od nas zatražili da odnesemo neki nalaz u privatnu laboratoriju. Rezultat smo odnijeli na Ginekološko-akušersko odjeljenje, nakon čega su nam kazali da beba mora hitno u Podgoricu. To je za sve nas bio šok“,kazao jeSelmanović.
On smatra da je nečuveno da se to dešava u 21. vijeku.
“Ovo je pravi zločin jer nije samo u pitanju zdravlje mališana, nego i njihov život. Ovo je posao za policiju i tužilaštvo“, dodao je on.

Zdravo dijete 6. novembra u bjelopoljskoj bolnici rodila je i Marina Karišik, a već dan nakon toga nastupili su problemi.
“Beba je 7. novembra dobila temperaturu i odvojena je od majke. Jutro kasnije tražili su od mene da u privatnu ambulantu odnesem nalaze za CRP jer oni u bolnici nijesu imali neophodan rastvor. Nakon dobijenih rezultata dr Jela Cimbaljević insistirala je da se dijete šalje za Podgoricu. Međutim, tome se usprotivila načelnica neonatologije dr Hanka Tahirović, rekavši da dijete ne treba da ide za Podgoricu, da smo mi i dr Cimbaljević veliki paničari“, pričaMarinin suprug Predrag Karišik.
Na njihovo insistiranje, dodaje, beba je ipak prevezena za Podgoricu.
“Od tada je ovdje. Neko mora krivično da odgovara za sve ovo, počev od nečelnice neonatlogoije, direktora bolnice, do ministra zdravlja i premijera“, kategoričan je Karišik. Spreman je da, kako je kazao, pravdu uzme u svoje ruke ukoliko se slučaj ne rasvijetili. On je juče čak privođen u bjelopoljsku policiju, jer je, kako je rekao, pokušao da od ministra koji je boravio u bjelopoljskoj bolnici sazna šta je sa njegovom bebom.

Karišikov sugrađanin Ivica Ignjatović kazao je juče za DN da je njegova beba u KCCG upućena zbog trovanja i poečtka meningitisa. 
“Kao i u svim slučajevima, i moja beba je rođena zdrava i normalna. Onda je počela da odbija hranu i prebačena je za Podogricu, gdje je već dvije sedmice, Sada je stabilno, svakodnevno prima terapiju. Ne možemo sada nikoga kriviti. Vidjećemo kasnije šta će biti“, kazao je on.

I beba Vučića Rakonjca koja je na liječenju u Podgorici je stabilnog zdravstvenog stanja. Ni njemu, kako je rekao, nije objašnjeno kako je došlo do infekcije. 
“Nijesam razgovarao sa ljekarima iz Bijelog Polja. Kada je dijete poslato za Podgoricu, objasnili su nam da ne znaju šta je razlog visoke temperature i da je zbog toga šalju u KCCG“, oktrio je on. Njegovo dijete rođeno je 31. oktobra, ali je nakon tri dana dobilo temperaturu, pa su ga prebacili na neonatologiju u Bijelom Polju, a potom u Podgoricu.

Izvor: Dnevne novine

Portal Analitika