Region

Vojislav Šešelj ponovo u Srbiji: Silna će borba da bude?

Šešelj ne može podići radikale iz pepela, ali može poboljšati njihov rejting i ujediniti rasute desno orijentisane politčke stranke kojima je za ozbiljniju poliitčku akciju nedostajala retorika lidera radikala. To što njegovi nekadašnji politčki partneri trenutno imaju sve poluge vlasti ne znači da nisu zabrinuti zbog mogućeg jačanja partija desnica, odnosno zbog činjenice da ekonosmko nezadovoljstvo i nemaština u kojoj se Srbija trenutno nalazi pristalice naprednjaka lako mogu prevesti u Šešeljev tabor.
Vojislav Šešelj ponovo u Srbiji: Silna će borba da bude?
Portal AnalitikaIzvor

Već prvih sati po povratku u Srbiju Vojilsav Šešelj nije dangubio - odmah je održao sastanak sa najvišim stranačkim rukovodstvom i poručio ono što se i očekivalo: obaranje vlasti koju predvode Aleksandara Vučić i Tomislav Nikolić.

“Otpadnici, idajnici i sluge zapadnih sila" – počastio je Šešelj premijera i predsednika Srbije koji su ga 2003. godine ispratili u Haški tribunal. Tada sa suzama na licu, a danas sa osmehom premijer Vučić kaže da vojvodi Šešeljuželi samo dobro zdravlje dok se predsednik Srbije, takođe četnički vojvoda, valjda zbog kumstva, suzdržao od komentara.

Pre četiri godine Nikolić je rekao da je nekada poznavao ŠešeljaVučić je tadaŠešelja nazvao lažovom, odgovarajući na Šešeljevu opasku da “zna koliko je Vučić hrabar, on je običan mali miš".

1311seseljtomaivucic
Brojna pitanja: Može li lider radikala da pomrsi konce trenutno najpopularnijoj pariji u Srbiji - Srpskoj naprednoj stranci? Hoće li razdrmati zaspalu opoziciju ili će se samo usredsrediti na rušenje vlasti? Koliko može potrajati euforija oko Šešeljevog povratka?

Prema rečima politikologa Cvjetina Milivojevića, prvi učinak Šešešljevogpovratka je skok popularnosti radikala i sada je njihova podrška iznad cenusa (pet odsto popularnosti).

Ono što je srpski premijer izbegao da kaže povodom povratka Šešelja, rekao je njegov bliski saradnik i ministar rada -Aleksndar Vulin - ocenivši da je puštanje Šešelja na slobodu pokušaj destabilizacije Vlade Srbije i zastrašivanje njenog predsednika Aleksandra Vučića.

-Sve je ovo mnogo veće od puštanja Šešelja, ovo je odgovor Vučiću;: hoćeš Putina u Beogradu, hoćeš da imaš paradu, a nisi pristao da ga držimo još deset godina u zatvoru, moraš da napustiš politiku i EU i Rusija", razotkrio je ministar Vulinnamere Haškog tribunala, napominjući da se oko ovog govora nije konsultovao sa Vučićem.

Uverljiviji u naprednjačku moć i vlast bio je Zoran Babić, šef poslaničke grupe SNS u srpskom parlamentu. On smatra da u Srbiji nema prostora za prevaziđjenju politiku koju je vodio Šešelj, dok ministarka gradjevinarstva Zorana Mihajlović kaže da Šešeljev povratak nema veze sa stabilizacijom i destabilizacijom zemlje. "Idemo napred i sve što je bilo u prošlosti treba da prevazidjemo", rekla je Mihajlović.

Ključna zabluda: Da Šešeljevpovratak neće uzdrmati političku scenu smatra i analitičar Dušan Janjić.

"Ako neko misli da će Šešelj iz pepela podići SRS vara se, ne može da oživi Borisa Tadića niti da popravi Bojana Pajtića, premijera Vojvodine i predsednik DS-a”, naveo je Janjić.

Međutim, direktorka agencije za istraživanje Skan Milka Puzigaćakaže da povratak Šešelja može uticati na rejting SRS-a jer je u u tom delu biračkog tela njegova popularnost izuzetno visoka i pomoći će radikalima da krenu u proces oporavka.

"To će zavisiti od Šešeljevog političkog angažmana i ishoda onoga što će slediti u Haškom tribunalu”, navela je Puzigaća i zaključila da na popularnost naprednjaka ne može uticati samo Šešeljev povratak već i druga dešavanja u zemlji, i da sa istraživanjima o popularnosti stranaka i političara treba sačekati.

Đorđe Vuković, analitičar iz Cesid-a kaže da vreme ide na ruku  lideru radikala kao  da je njegov povratak dobra vest za radikale a možda i za desnicu u Srbiji.

"On bi mogao da bude inicijator ukrupnjavanja desnice, ako ne I njen lider, a ako udje u neke ozzbiljnije političke rasprave mogao bi i da ošteti rejting naprednjaka", smatra Vuković.

Naravno da Šešeljev povratak ne može odmah da utiče na politička zbivanja u Srbiji ali može da doprinose da se razdrma politička scena a pukotine koje bi naneo vlasti mogao bi da iskoristi i on i desno orijentisane stranke.

"Ne dolazim da se lečim nego da se svetim", najavio je Šešelj u Hagu kada je bilo očigledno da će biti pušten iz pritvora bez ikakvih uslova.

Haške greške: Naprasno puštanje Šešelja - osim mogućnosti da se prodrma režim u Srbiji - otvorilo je i pitanje rada Haškog tribunala i njegove pripremljenosti za suđenja političarima poput Šešelja.

"Sud nije bio spreman za njegov dolazak. Šešelj je vrlo inteligentan i dobar poznavalac prava. On je u Hag otišao da pobedi, a ustvari je otišao jer je u Srbiji očekivao krvoproliće, znao je šta će se dogoditi", naveo je Janjić. Podsetimo:Šešelj je u Hag otišao dve sedmice pre ubistva Zorana Đinđića, a vraća se kao pobednik ili čovek koji je pušten iz humanitarnih razloga da bi se lečio.

"Haški tribunal nije znao kako da se postavi prema Šešelju, on je raspamećivao sud. Sa druge strane, Tribunal nije želeo da još neko iz Srbije umre u Hagu i sada odgovornost prebacuju na samog Šešelja i zdravstvene vlasti u Srbiji", kažeJanjić.

Lider radikala je danas rekao da ga je Haški tribunal brutalno izbacio iz pritvora i da je Tribunal "ranjena globalistička zver koja i dalje uništava živote srpskih političara i vojnih lidera".

1311sonjabiserkoZa Sonju Biserko, predsednicu Helsinškog odbora u Srbiji, oštrog kritičara Šešeljevih dela problem je što se Šešeljevpovratak posmatra na reduciran način bez govora o zločinima onom za šta je Šešelju suđeno."Vojislav Šešelj je bio simbol etničkog čišćenja, pljački, Slobodan Milošević je bio projektant, ali on je bio operativan na terenu kada su proterivani Hrvati iz Srema, kada su pravljeni spiskovi nepodobnih osoba," rekla je Biserko novinarima na skupu "Otpor ekstremizmu" u Beogradu.Niko se nije osvrnuo na to koliko je Šešelj odgovoran zašto nema presude suda u Hagu. "On je uočio sve slabosti Haškog trbinula, ali odgovoran je i sud jer nije uspeo da završi slučaj na pravi način izricanjem presude, što je za nas, ali i region veoma važno", rekla je Biserko

Začarani krug: Politički dometi Šešeljevog povratka za sada su samo u domenu nagađanja. To što njegovi nekadašnji politčki partneri trenutno imaju sve poluge vlasti ne znači da nisu zabrinuti zbog mogućeg jačanja partija desnica, odnosno zbog činjenice da ekonosmko nezadovoljstvo i nemaština u kojoj se Srbija trenutno nalazi pristalice naprednjaka lako mogu prevesti u Šešeljev tabor.

1311seseljkuci
Tim pristalicama je bliska Šešeljeva retorika, koja je njegovim povratkom ponovo oživela. Iako je Šešelja dočekalo svega nekoliko stotina pristalica, to ne znači da su svi naprednjaci poliitčki precrtali Šešelja kao što su to učinili Vučić i Nikolić. Premijer još uvek nije ispeglao gaf svog poslanika Vladimira Đukanovića koji je nedavno išao kao privatni posmatrač na izbore u otcepljene ukrajinske pokrajine Donjeck i Luganjsk bez obzira na to što se Srbija izjasnila da poštuje teritorijalni integritet Ukrajine.

Violeta CVEJIĆ

Portal Analitika