Društvo

Ilegalni stanari “Stare škole” devastirli zdanje i uzurpirali tuđe dvorište

Portalu Analitika obratila se Biljana Cerović iz Prčanja zbog problema koje ima kao vlasnica kuće koja se nalazi u blizini opštinskog objekta zadužbine “Stara Škola” u Prčanju, Opština Kotor. Ona, kako navodi u pismu, ima problem sa ilegalno useljenim stanarima u tom opštinskom objektu, ali i zbog nečinjenja i nepostupanja opštine Kotor.
Ilegalni stanari “Stare škole” devastirli zdanje i uzurpirali tuđe dvorište
Portal AnalitikaIzvor

Cerović tvrdi da su ilegalno useljeni stanari ne samo uzurpirali državnu imovinu milionske vrijednosti, već i njeno privatno dvorište, koje se graniči sa “Starom školom”, taklo što su  bespravno srušili dio zida na zapadnoj fasadi objekta i napravili vrata i stepenište  kojim koriste njeno dvorište. “Osim što prolaze i koriste  moje dvorište, za vrijeme ljetnjih mjeseci tu se odmaraju i njihovi gosti, jer se ovaj državni objekat od strane ovih uzurpatora rentira tokom cijele ljetnje sezone”, piše Cerović.

Ona dodaje da je dvoje ulaznih vrata ovog zdanja zatvoreno, a da je stepenište ulaza pretvoreno u sobe i apartmane  za izdavanje turistima, kao i cijelo zdanje, koje je postalo predmet nelegalne trgovine i rentiranja između ilegalno useljenih stanara, koji su se potom drznuli da  bespravno otvore vrata kojim će prolaziti kroz njeno dvorište.   prcanj1“Još 2011. godine služba Komunalne policije nakon inspekcijske kontrole na licu mjesta, donijela je rješenje kojim je naloženo vraćenje u prvobitno stanje spoljašnje fasade ovog objekta, na kome su protivzakonito, na kamenoj fasadi sa jugozapadne strane, probijena vrata, koja izlaze u tuđe dvorište i ugrožavaju privatnu imovinu, ali se pomenuto rješenje ne izvršava i stalno odlaže, kao ni rješenje Upravnog suda iz Podgorice. I ako posjedujem urednu dokumentaciju da je sve do kraja opštinskog objekta moje dvorište, to Opštinu Kotor ne sprečava da se stavlja u zaštitu ovih nelegalno useljenih lica koja i dalje ugrožavaju moju privatnu imovinu”, piše Cerović. Ona pozova nadležne organe da ispitaju ko je na ovaj način ušao u zonu drastičnog kršenja zakona i ko je dozvolio devastaciju ovog arhitektonskog zdanja i zadužbine, zarad nečijih ličnih interesa. “Ko je dozvolio ovim licima da vrše teror nad komšijama,  da ugrožavaju i uzurpiraju njihovu privatnu imovinu”, pita Cerović. Cerović je podsjetila na istorijat zdanja poznatog kao “Stara škola” na samoj obali u Prčanju, koje pripada Opštini Kotor.

“Radi se zapravo o objektu palače Verona koja je zadužbina pomorskog kapetana  Romelia Verone koju je on 1900. godine poklonio Opštini  Kotor. Ovo zdanje predstavlja kulturno istorijski spomenik graditeljstva i arhitekture od izuzetnog značaja, neprocjenjive je vrijednosti i isto se nalazi na području koje se nalazi pod UNESCO-om  strogom zaštitom, kao svjetska kulturna i prirodna baština!

Danas se u ovom zdanju zadužbine Verona nalaze  ilegalni stanari koji su tu useljeni i koji i danas vrše prepravke, kako u unutrašnjem, tako i na spoljnom dijelu ovog izuzetno važnog objekta. Tako da samo na istočnoj fasadi objekta, ima preko dvadeset potpuno različitih prozora, (različitih veličina, izgleda i dizajna) što ukazuje na katastrofalnu devastaciju spoljašnjosti ali i unutrašnjosti objekta, i da su građevinski radovi na unutrašnjem dijelu i na vanjskoj fasadi izvođeni, a i danas se izvode, bez ikakvih dozvola i kontrole nadležnih organa.                                                          Otome su u nekoliko navrata pisali i mediji”, piše Cerović, koja je poslala i kopije tih tekstova.                                                                                                                   

Ona tvrdi da je riječ o nezabilježenom slučaju uzurpacije, devastacije, protivpravnog rentiranja, preprodaje, sive ekonomije, sa svim elemetima mita i korupcije u ovom opštinskom (državnom ) objektu, imovine zajednice i građana, te da je neophodno pozabaviti se  pozadinom cijelog ovog slučaja. “Naravno sve ovo prati i generisanje značajnih prihoda ilegalno useljenih lica”. Navodi ona..

“Posebno je pitanje ko stoji iza ovih nelegalno useljenih lica, jer činjenica je da oni ovako nešto ne bi smjeli da rade da im to neko nije dozvolio, i bez zvaničnih rješenja za boravak u pomenutom zdanju. Još nije zabilježen slučaj da neko ko nelegalno boravi u državnom objektu izvodi radove takvog obima sa ogromnim finansijskim ulaganjima a da pri tom nijedan opštinski, pa ni državni organ ne reaguje”, smatra Cerović.

Portal Analitika