Sci/Tech

Danski stručnjaci: Higsov bozon možda i nije otkriven?

Godinu dana nakon što su Piter Higs i Fransoa Engler dobili Nobelovu nagradu za doprinos otkrivanju Higsovog bozona, grupa naučnika tvrdi da takozvana “božja čestica” možda i nije nađena.
Danski stručnjaci: Higsov bozon možda i nije otkriven?
Portal AnalitikaIzvor

Tim danskih istraživača kaže da su stručnjaci za elementarne čestice Evropske organizacije za nuklearna istraživanja (CERN) definitivno nešto otkrili, ali da je možda riječ o nekoj sasvim drugoj čestici.

- Aktuelni podaci nisu dovoljno precizni da bi se tačno utvrdilo kakva je to čestica. To bi mogla da bude jedna iz niza drugih poznatih čestica - navodi Mads Toudal Frandsen iz Centra za kosmologiju i fenomenologiju elementarnih čestica Univerziteta Južne Danske.

Tim danskih naučnika pretpostavlja da je možda otkrivena tehni-Higsova čestica, koja nije elementarna, već je napravljena od tehni-kvarkova, koji bi u određenim kombinacijama mogli da formiraju tamnu materiju, koja čini najveći dio materije u univerzumu, ali koju Higsov bozon ne može da objasni.

Veliki hadronski sudarač (kolajder) zatvoren je početkom 2013. radi remonta, a očekuje se da će ponovo razbijati protone najranije sledeće godine.

 

Blic.rs

Portal Analitika