Društvo

Ljiljana Milunović i Zdravko Vukčević dobitnici nagrade „dr Niko Simov Martinović“

Udruženje bibliotekara dodijelilo je tradicionalnu nagradu dr „Niko Simov Martinović“ najboljim bibliotekarima za period 2011-2013. Žiri u sastavu Marjan Miljić, predsjednik i ćlanovi Dragica Lompar, Milorad Milović, Branka Marović i Ivan Ivanović donio je odluku da ovo prestižno priznanje dobiju Ljiljana Milunović i Zdravko Vukčević.Nagrade su dobitnicima uručene na godišnjoj Skupštini Udruženja bibliotekara Crne Gore, koja je u utorak održana u Nacionalnoj biblioteci „Đurđe Crnojević“ na Cetinju.
Ljiljana Milunović i Zdravko Vukčević dobitnici nagrade „dr Niko Simov Martinović“
Portal AnalitikaIzvor

-Ljiljana Milunović spada među rijetke bibliotečke radnike koji su apsolutno predani i posvećeni svome poslu i profesiji cijelog svog radnog vijeka i nakon četiri decenije radnog staža- kazao je Miljić u obrazloženju za nagradu.

On između ostalog navodi da je Ljiljana Milunović među mnogobrojnim bibliografskim istraživanjima , popisala, sredila i publikovala u periodici ili monografskim publikacijama, svu relevantnu bibliografsku građu o pozorišnom životu u Crnoj Gori od 1834. do 1973. godine. Takođe je priredila i dvije hrestomatije „pozorišna kritika u crnogorskoj periodici 1884-1916“, i četvorortomno izdanje (kao kopriređivač) „Stoljeće crnogorskog državnog teatra:repertoari“.

Zdravko Vukčević načelnik je biblioteke prirodno-matematičkih i tehničkih nauka Univerziteta Crne Gore, bibliotekar sa 40- godišnjim stažom, kao i da je za sada jedini doktor bibliotekarstva i informatike u Crnoj Gori.

-Član je više radnih tijela Ministarstva za kulturu i učesnik u njihovom radu. Pored izuzetnog doprinosa na organizovanju i razvoju biblioteke kojom rukovodi, njenom ugledu i potrebama nastavnog i naučnog rada na Univerzitetu Crne Gore, značajni su njegova uloga i doprinos aktivnostima Udruženja bibliotekara Crne Gore, za vrijeme dok je kao predsjednik bio na njegovom čelu- kazao je Miljić.

Zahvalivši se na nagradi Ljiljana Milunović je kazala da je „radeći decenijama u nacionalnoj biblioteci, tokom svakodnevnog , neposrednog kontakta sa knjigom, uvijek unosila i svoju prilježnost prema ovoj djelatnosti, koju nosi i razvija još od školskih dana“.

-Sigurna sam da se taj odnos i samoprijegor kojima sam pristupala i obavljala poslove, prepoznaju u ostvarenim rezultatima-kazala je Milunović.

Drugi dobitnik, dr Zdravko Vukčević je naglasio da su „ovakva priznanja, priznanja koja dodjeljuju kolege najdraža, a zašto ne reći i najobjektivnija“.

Članovi Udruženja bibliotekara Crne Gore jednoglasno su za novu predsjednicu izabrali Sašu Lovre Božović, direktoricu Biblioteke i čitaonice „Njegoš“ na Cetinju. Ona je imenovana i za predsjednicu UO Udruženja. Funkciju predsjednika Udruženja do sada je obavljao Ivan Ivanović. Za sekretara Udruženja izabrana je Dragica Lompar.

Dosadašnji predsjednik Udruženja Ivan Ivanović podnio je izvještaj o radu , kao i finansijski izvještaj, za prethodni period. Članovi Udruženja izvještaje su jednoglasno usvojili.

Portal Analitika