Društvo

VUKOTIĆ: UDG je novi duhovni centar u Crnoj Gori

Tradicionalno, na Univerzitetu Donja Gorica, u okviru Dana Univerziteta 11.11. organizuje se niz događaja povodom proslave pomenutog dana. Centralni događaj je ceremonija svečane dodjele diploma studentima koji su diplomirali/specijalizirali/magistrirali tokom prethodne studijske godine.
VUKOTIĆ: UDG je novi duhovni centar u Crnoj Gori
Portal AnalitikaIzvor

Dani Univerziteta otvoreni su tribinom posvećenom životu i djelu Mihaila Lalića,jednog od najznačajnijih crnogorskih književnih stvaralaca, povodom stogodišnjice od njegovog rođenja. Omaž Mihailu Laliću pod nazivom: “Kad pusta zemlja zazeleni velikim stvaralaštvom svojih zatočnika…”, je priređen u ponedeljak, 10. novembra sa početkom u 12 časova u interpretaciji mr Aleksandre Vuković i mr Miluna Lutovca, u saradnji sa studentima. Mihailo Lalić je bio redovan član i potpredsjednik Crnogorske akademije nauka i umjetnosti (CANU), član Srpske akademija nauka i umjetnosti, Dobitnik značajnih društvenih priznanja i nagrada, među kojima Nagrade AVNOJA, 13. Julske i Njegoševe nagrade.

Istog dana, sa početkom u 12 časova organizovana je Sportska Olimpijada - takmičenje studenata.

U ponedeljak, 10. novembra, sa početkom u 18 časova, u Galeriji Univerziteta Donja Gorica svečano je otvorena Izložba Zlatka Glamočaka iz Pariza pod nazivom VERITATIS SPLENDOR, Hommage à Phillipe Maurice. Izložbu je propratio koncert učenika srednje muzičke škole “Andre Navara”.

Zlatko Glamočak, zastupljen je u više monografija o savremenoj umjetnosti. Izlagao je na 23 samostalne izložbe među kojima izdvaja izložbu pod nazivom Dada - Dado poziva Glamočaka, kao i na preko 300 kolektivnih izložbi i bienala. Dobitnik je 14 nagrada među kojima je Nacionalna nagrada Petar Lubarda (2004), nagrada za crtež na Internacionalnom Bienalu za crtež, Muzej crteža Osten (Skoplje, 2013), kao i Nagrada za idejno rješenje spomenika otetim u Strpcima (2014).

Omaž Philippe Maurice-u je omaž nevjerovatnim ljudskim sudbinama i ukrštenim životnim putevima Philippe Maurice-a, Roberta Badinter-a, Jean Clair-a, mnogih drugih, Marine i Zlatka Glamočaka.

Ceremonija svečane dodjele diploma kao centralni događaj u okviru Dana Univerziteta je priređena u utorak, 11.11. u 11 časova. Ceremoniju je pozdravnim govorom otvorio Rektor Univerziteta Donja Gorica, prof. dr Veselin Vukotić. Nakon pozdravnog govora Rektora, prisutnima se obratila istoričarka dr Latinka Perović. Ceremoniju svečane dodjele diploma je upotpunio recitatorski debi studenata, kao i pjesma hora “Polihimnija”.

Kraj svečanog programa centralnog događaja je obilježen dodjelom diploma studentima koji su diplomirali/specijalizirali/magistrirali tokom prethodne studijske godine. Svečanosti dodjele diploma je prisustvovalo preko 500 roditelja, saradnika i prijatelja Univerziteta.

Ceremonijom svečane dodjele diploma se ne završava program svečanosti na Univerzitetu Donja Gorica, pa će tako u srijedu, 12.11. gost na UDG će biti Aleš Vlaščić sa Ekonomskog fakulteta u Ljubljani. Gospodin Vlaščić će studentima održati predavanje u 12 časova.

U četvrtak, 13. 11. sa početkom u 19 časova, Univerzitet Donja Gorica organizuje koncert povodom stogodišnjice smrti slavnog kompozitora Stevana St. Mokranjca. Njegova djela, kako svjetovna tako i duhovna, biće na repertoaru hora “Sveti Marko“ iz Podgorice, koji će pod dirigentskom palicom mr Ljudmile Radović upriličiti ovaj koncert.

Kraj svečanosti na Univerzitetu Donja Gorica, obilježiće događaj koji je poslednji, ali možda i najbitniji, a to je humanitarna akcija studenata UDG, pod nazivom “Osmjeh za prijatelja”. Nosioci ideje i organizacije humanitarne akcije su studenti Fakulteta za sportski menadžment.

Rektor UDG Veselin Vukotić, istakao je da svi moramo biti ponosni da je UDG poslije nepunih 8 godina postojanja već prepoznatljiv u regionu, kao jedan od najuspješnijih ne samo privatnih univerziteta, ali i kao novi duhovni centar u Crnoj Gori.

"Uslove koje nudimo, studijski programi koje razvijamo, nastavni kadrovi koje stvaramo na UDG, odnos prema studentima i mnogo toga još, čine nas drugačijim i prepoznaljivim. Drugojakost prija – ali i traži puno rada. Puno ulaganja u svoje znanje, kulturu, ponašanje, organizaciju. Ovogodišnji dobar upis – koji je sve nas iznenadio – pozitivno, potvrđuje da mladi ljudi sve više razmišljaju o tome u kakvim uslovima studiraju i šta student dobijaju na Univerzitetu, a sve manje im je cilj dobijanje formalne diplome. Učešće na sve većem broju evropskih istraživačkih projekata kao i dobijanje granta za Laboratoriju za industrijski dizajn od Svjetske banke. Dobili smo pozitivnu i bezuslovnu evropsku evaluaciju ideje, uslova, organizacija, kadrovskog, stvaralačnog i razvojnog potenicijala razvoja. U toku je ciklus sastanaka svih nastavnika i saradnika na UDG i okruglih stolova posvećenih diskusijama o Almanahu studija na UDG, naveo je Vukotić.

Portal Analitika