Finansije

Treba li Crna Gora da ukine ugovore sa poreskim rajevima?

U narednoj godini potrebno je sprovoditi politiku targetiranja stranih investitora i imati proaktivan pristup u privlačenju stranih investicija, navodi se u preporukama Centralne banke Crne Gore. Ekonomski analitičar Predrag Drecun kaže da bi se takav koncept realizovao nephodno je vrlo aktivna i obučena diplomatska služba.
Treba li Crna Gora da ukine ugovore sa poreskim rajevima?
Portal AnalitikaIzvor

“To nije nimalo naivan projekat. Primjer Slovačke je vrlo slikovit kako se aktivnim odnosnom prema investitorima, može pridobiti investitor koji je imao drugačiju namjeru, od te na kraju realizovane. Kija je htjela da investira negdje u zemlje srednje Evrope, međutim slovačka Vlada je došla do određenih informacija i vrlo aktivnim pristupom uspjela da da ponudi povoljnije uslove automobilskom gigantu i danas imate rezultat te priče da oko 1.000 automobila dnevno silazi sa proizvodne trake u Slovačkoj sa brendom Kija, tako da bez aktivog pristupa i dobrih obavještajnih diplomatskih kanala ne mogu se napraviti dobri rezultati, tako da taj prijedlog treba podržati i raditi na njemu”, kazao je Drecun za radio Antena M.

Jedna od preporuka Centralne banke je i da Vlada ukine ugovore sa poreskim rajevima, što znači da izvršna vlast treba da ukine sklopljene poreske ugovore sa državama i teritorijama gdje su poreske stope mnogo niže i preko kojih se najčešće obavljaju te transakcije na štetu državnog budžeta. Te države ili ofšor teritorije zbog izuzetno niskih poreskih stopa nazivaju se poreski rajevi.

Drecunu, međutim, nije jasna namjera te preporuke.

“S obzirom na to da se radi o legalnom poslu, jer su tzv, poreski rajevi legalno registrovane zone, ili kao posebne male države ili kao djelovi velikih država, tako da je vrlo teško natjerati da nekog samo preporukom da radi ovo ili ono, svako radi u svom interesu, ako je nešto protiv Zakona država to treba da sankcioniše, ali ako preporukom pokušate da suzbijete djelovanje koje je zakonito, onda je to osuđeno na neuspjeh”, mišljenja je Drecun.

U tom smislu Crna Gora je, smatra Drecun, napravila jednu grešku.

“Ako je već morala da ukine of šor zonu u njenoj jurisdikciji, onda je mogla da traži i od ostalih zemalja da učine isto, jer Crna Gora je na taj način izgubila jedan značajan dio prihoda, koji nije nadomješten ničim, to je valjda sudbina malih država, koje nemaju snagu ni političku, ni ekonomsku da se sukobe onima koji vode globalu svjetsku politiki”, zaklučio je Drecun.

Antena M

Portal Analitika