Abiznis

MIJUŠKOVIĆ: Razvoj Balkana nije moguć bez EU strukturnih fondova

Razvoj Balkana nije moguć bez korišćenja EU strukturnih fondova. Ova sredstva bi trebala biti usmjerena, prije svega, na projekte saradnje samih malih i srednjih preduzeća unutar regije, ocijenio je predsjednik Privredne komore Crne Gore PKCG Velimir Mijušković.
MIJUŠKOVIĆ: Razvoj Balkana nije moguć bez EU strukturnih fondova
Portal AnalitikaIzvor

Delegacija PKCG na čelu sa predsjednikom Velimirom Mijuškovićem učestvovala je u radu druge godišnje Generalne skupštine Asocijacije Balkanskih komora koja se danas održala u Atini, Grčka, navodi se u saopštenju dostavljenom Portalu Analitika.

Tokom Skupštine su predsjednici komora Balkana raspravljali o aktuelnim temama iz oblasti regionalne saradnje, statusu komora, mogućnostima za povećanje protoka robe duž koridora VIII i X i o međunarodnoj trgovinskoj arbitraži.

"Na skupu su podijeljena iskustva o efektima preuzimanja dijela javnih ovlašćenja od strane komora. Naime, komore su u većini zemalja preuzele vođenje privrednih registara, tako da se sama registracija preduzeća obavlja u ovim institucijama i to po znatno skraćenim procedurama“, saopšteno je iz PKCG-a.

Takođe, arbitraže u komorama potpuno su preuzele poslove medijacije u sporovima preduzeća i finansijskih institucija, kao i između samih preduzeća.

“Privredna komora Crne Gore će svoje aktivno učešće u radu Udruženja komora javnog prava, čije su članice i neke od danas prisutnih komora, afirmisati i kroz organizaciju njihovog skupa u martu naredne godine kojoj će prisustvovati i predsjednik Eurochambresa gospodin Veber”, najavio je predsjednik crnogorske Komore.

Asocijacija balkanskih komora osnovana je 1994. godine u Rumuniji sa ciljem integracije i razvoja privredne saradnje u Regionu. Članice su nacionalne komore Albanije, Bugarske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Grčke, Kipra, Makedonije, Rumunije, Srbije i Turske.

Privredna komora Crne Gore je predsjedavala Asocijacijom tokom 2003. i 2013. godine.

Skupštini je prethodio jednodnevni skup CEFTA-MED tokom kojeg se govorilo o mogućnostima zajedničkog učešća Zapadnog Balkana i šire, Mediteranskog basena na EU projektima. Tom prilikom su predstavnici Komore prezentovali rad Foruma komora jadransko-jonske regije čiji je potpredsjednik Mijušković, kaže se na kraju saopštenja.

Portal Analitika