Društvo

Usvojen Pravilnik o utvrđivanju medicinskih razloga za promjenu pola

Ministarstvo zdravlja usvojilo je Pravilnik o utvrđivanju medicinskih razloga za promjenu pola, kojim je predviđeno da 80 odsto troškova tog procesa snosi država, a ostatak pacijent.
Usvojen Pravilnik o utvrđivanju medicinskih razloga za promjenu pola
Portal AnalitikaIzvor

Pravilnik je, kako je Pobjedi rekla savjetnica ministra zdravlja Senka Klikovac, juče proslijeđen Službenom listu Crne Gore, a stupiće na snagu osam dana od dana objavljivanja.

- Dakle, osam dana od objavljivanja pravilnika u Službenom listu pacijenti mogu otići kod svog izabranog ljekara i time početi proceduru utvrđivanja medicinskih razloga za promjenu pola – kazala je Klikovac.

Promjenu pola, kako je objasnila, može zahtijevati osigurana osoba starija od 16 godina.

- Medicinski razlozi za promjenu pola utvrđuju se pregledom i dijagnostikom izabranog ljekara, ginekologa, endokrinologa, psihijatra, psihologa, hirurga kao i, ukoliko za to postoji potreba, drugih specijalista užih grana medicine. Svi oni su dužni da naprave izvještaj. Na osnovu svih tih izvještaja konzilijum ljekara u Kliničkom centru Crne Gore odlučuje da li su ispunjeni uslovi za promjenu pola – objasnila je Klikovac.

Taj hirurški zahvat, kako je rekla, trenutno nije moguće uraditi u Crnoj Gori, pa će se pacijenti koji dobiju pozitivno mišljenje ljekara slati na klinike sa kojima Fond za zdravstveno osiguranje ima sklopljen ugovor i koje rade te intervencije.

- Ove vrste intervencija rade u zemljama u regionu i pacijenti će se upućivati u zdravstvene ustanove sa kojima Fond za zdravstveno osiguranje ima potpisane ugovore – objasnila je Klikovac.

Stručnjaci za promjenu pola uskoro i u Crnoj Gori

Ministarstvo zdravlja radi na tome da ubrzo angažuje stručnjaka za promjenu pola, kako bi se te vrste operacija radile i u Kliničkom centru Crne Gore.

- Planirano je da se tako obuče i naši ljekari koji bi takve operacije u perspektivi radili u Crnoj Gori – kaže Senka Klikovac.

 

Portal Analitika