Abiznis

Iz saobraćaja isključiti 66 hiljada vozila

Više od polovine, odnosno 52 odsto vozila koja trenutno saobraćaju u Crnoj Gori, bilo bi korisno zamijeniti mlađim, jer ne zadovoljavaju ni standard EURO 3, navodi se informaciji koju je juče usvojila Vlada na preporuku Ministarstva saobraćaja.
Iz saobraćaja isključiti 66 hiljada vozila
Portal AnalitikaIzvor

U informciji se navodi da se u takvoj situaciji uvođenjem standarda EURO 4, kao graničnog, ne bi postigao cilj isključivanja 66 hiljada vozila starijih od 20 godina iz saobraćaja.

Veći granični standard bi, kako su ukazali, doveo do uvoza isključivo za nekoliko hiljada eura skupljih vozila, što bi demotivisalo građane da zamijene stara vozila. Zbog toga bi porasla cijena starih vozila, jer će uvijek postojati sloj građana koji sebi ne mogu priuštiti skuplje vozilo čime će se novac lošije koristiti, a stanje dodatno pogoršati",. U vladi smatraju da će efekat poboljšanja bezbjednosti saobraćaja i smanjenja zagađenja biti veći ukoliko granični standard bude EURO 3.

Procjenjeno je da bi, ukoliko bi EURO 4 bio granični standard, godišnje u saobraćaj moglo da se uključi maksimalno 2.500 polovnih vozila, a stara će i dalje ostati u upotrebi. Podsjetili su da je u prethodnih pet godina uvezeno prosječno 7.500 vozila godišnje. Naveli su da imamo svega 9.521 vozila starosti do tri godine, što bi značilo da je najmanje 7.000 uvezeno kao nova vozila.

foto: autodiler.me

Portal Analitika