Društvo

MUGOŠA: Javni izvršitelji strogo poštuju zakon, ali ćemo voditi računa i o socijalnom momentu

Predsjednik Komore javnih izvršitelja Siniša Mugoša, saopštio je da ta izvršitelji strogo poštuju zakon, ali da će voditi računa o materijalnom statusu građana kojima su blokirani računi zbog duga.
MUGOŠA: Javni izvršitelji strogo poštuju zakon, ali ćemo voditi računa i o socijalnom momentu
Portal AnalitikaIzvor

„Javni izvršitelji su dužni da sprovode Zakon o izvršenju i obezbjeđenju iz 2011. godine, i isti se u cjelosti poštuje. Međutim, prilikom sprovođenja zakona javni izvršitelj ipak vodi računa i o socijalnom momentu u kome se trenutno nalazimo, te prilikom sprovođenja izvršenja omogućava građanima da, u dogovoru sa izvršnim povjeriocem, svoje obaveze izmire na rate“, rekao je Mugoša u izjavi za Portal Analitika.

Prema njegovim riječima, Centralna banka u skladu sa članom 294 ZIO-a, sprovodi samo blokade pravnih lica i preduzetnika, ali nikako ne može sprovoditi blokadu računa fizičkog lica.

„ Sve do formiranja organizacije za prinudnu naplatu, za sprovođenje  izvršenja blokadom računa fizičkih lica, shodno članovima 135 i 136 ZIO-a, nadležne su poslovne banke kod kojih se vode računi izršnih dužnika. Ovakva situacija je postojala i za vrijeme dok su izvršenje sprovodili osnovni sudovi, ali budući da su isti bili pretrpani predmetima, te samim tim i mnogo manje efikasni u sprovođenju izvršenja, ovaj problem nije dolazio do izražaja, kao kada izvršenje sprovodi javni izvršitelj, koji bukvalno blokira račun nakon 10-15 dana od dana podnošenja predloga za izvršenje ukoliko su za to ispunjeni zakonski uslovi“, naveo je Mugoša. On je rekao da Ministarstvo pravde, poslovne banke i Centralna banka, a sve u koordinaciji sa javnim izvršiteljima intenzivno rade na formiranju organizacije za prinudnu naplatu koja će vršiti blokade računa kako pravnih, tako i fizičkih lica.

„Čime će se donekle prevazići problematika dvostrukog skidanja iznosa po jednom istom računu, u onim situacijama kada građani kod više banaka imaju otvorene račune. Naglašavam da smo u cilju lakše komunikacije sa poslovnim bankama, istima predložili da zaključke i rješenja o deblokadama šaljemo i putem maila po kojima bi banke mogle blagovremeno postupati i deblokirati račune građana onda kada se za to steknu zakonski uslovi“, objasnio je prvi čovjek javnih izvršitelja, dodajući da što se tiče same procedure deblokade računa fizičkih lica o tome, kao i o tehničkim ograničenjima koja postoje kod pojedinih banaka, više informacija možete dobiti jedino od ovlašćenih predstavnika banaka.

O ustavnosti zakona odlučuje Ustavni sud: „Kada je u pitanju ustavnost Zakona, onda bi bilo neumjesno o istom raspravljati sve dok svoj konačan sud o tom pitanju ne da Ustavni sud koji je jedini i nadležan da o tome odlučuje.

„Mnogo je optužbi koje je upućeno na račun javnog izvršitelja da Zakon sprovodi dosta kruto, ali oni koji smatraju da su propisi kruti njegove izmjene mogu da traže kod nadležnih skupštinskih tijela. Što se tiče optužbi da smo opteretili građane više nego je to bilo ranije, ponovo bih naglasio da je to samo rezultat efikasnog rada javnih izvršitelja koji su za kratko vrijeme, za nešto malo više od pola godine uspjeli da značajno poboljšaju naplatu, čemu u prilog je i činjenica da sve više povjerilaca svoje izuzima iz rada suda, koji je preopterećen velikim brojem predmeta i iste ustupa u rad javnim izvršiteljima“, poručio je Mugoša.

Prema slovu zakona, javni izvršitelji odgovorni za svoj rad cjelokupnom svojom imovinom, pa bi isti, ukoliko bi eventualno pričinili štetu nekom od učesnika u postupku eventualnim nezakonitim postupanjem tu štetu i morali nadonaditi.

„Ova činjenica je u prilog tonme da javni izvršitelj i te kako savjesno postupa prilikom donošenja rješenja o izvršenju i njihovog sprovođenja. U prilog tome, da je ovaj institut korak više u samom postupku približavanja naše države evropskim, biće vjerovatno i činjenica da će naša država imati mnogo manje postupaka koji se vode zbog povrede prava na suđenje u razumnom roku, a samim tim i mnogo manje troškova koje mora da plati osnovom obaveze naknade štete zbog povrede navedenog prava. Takođe, bih naglasio da je naš rad dao jedan skromni doprinos poboljšanju cjelokupne ekonomske situacije u državi, budući daje država ta koja od prihoda javnih izvršitelja ubira mjesečni PDV sa jedne strane, time ne gubeći ogromna sredstva koja se državi nisu uplaćivala na ime taksi za postupke koji su vođeni pred sudovima“, zaključio je Mugoša.

P.ZEČEVIĆ

Portal Analitika