Kultura

VIDEO: Preminuo flamenko gitarista kog su voljeli Dali i Pikaso

Francuski flamenko gitarista Manitas de Plata, koga su voljeli da slušaju Žan Kokto, Pablo Pikaso i Salvador Dali, umro je u 94. godini u staračkom domu na jugu Francuske, izjavila je danas njegova kćerka Fransoaz, prenijele su agencije.
VIDEO: Preminuo flamenko gitarista kog su voljeli Dali i Pikaso
Portal AnalitikaIzvor

De Plata, koji je popularizovao flamenko i romsku muziku širom svijeta, prebačen je u avgustu u starački dom gdje je umro okružen porodicom. Muzičar, čije je pravo ime bilo Rikardo Baljardo, rođen je 1921. godine u porodičnom karavanu u francuskom gradu Set gdje živi velika romska zajednica.

De Plata, čiji nadimak na španskom znači "srebrne i okretne ruke", počeo je da svira gitaru s devet godina, ne znajući tada note. Muzičar počinje da svira na terasama kafea na jugu Francuske i brzo postaje popularan, jer su na njegove nastupe redovno dolazi čuveni umjetnici Žan Kokto, Pablo Pikaso, Salvador Dali i Brižit Bardo.

Kasnije ga fotograf Lisijen Klerg preporučuje američkim producentima koji su ga ubijedili da svira u Njujorku, gdje je imao zapažene nastupe u Karnegi holu.

Veliki ljubitelj žena, luksuznih automobila i ponekad kockanja, De Plata svoj prihod posvećuje, kako je jednom rekao, svom "plemenu".

Muzičar je izdržavao više od 80 osoba - žene, djecu, stričeve, nećake, tako da mu ništa nije ostalo pred kraj života.

De Plata je priznao da je imao nekoliko "nezakonitih žena" i da ne zna tačno koliko ima djece. Pretpostavlja se da ih ima između 24 i 28, ali je gitarista priznao očinstvo za njih 13.

Manitas de Plata, za koga se jedno vrijeme smatralo da je najpoznatiji evropski muzičar u svijetu, ostavio je 80 snimljenih ploča i 93 miliona prodatih albuma širom svijeta.

Portal Analitika