Abiznis

Brano Mićunović postao vlasnik 3,6 hiljada kvadrata u Budvi

Anagusta enterprise" Brana Mićunovića i mađarski "Hunguest hotels" dobili su pravo svojine nad zemljištem koje su do sada samo koristili, odlukom Savjeta za privatizaciju.
Brano Mićunović postao vlasnik 3,6 hiljada kvadrata u Budvi
Portal AnalitikaIzvor

Nadležna radna grupa Savjeta za privatizaciju konstatovala je da je kompanija "Hunguest hotels Montenegro" iz Herceg Novog isplatila ugovorenu kupoprodajnu cijenu od 2,5 miliona i ispunila investicioni plan od pet miliona eura za hotele "Topla" i "Centar" u tom gradu, čime su se stekli uslovi da postanu vlasnici 20,37 hiljada kvadrata zemljišta. Radi se o zemljištu na kojem se nalaze hoteli Topla i Centar sa okolnim parkovima, na koje su do sada imali pravo korišćenja.

"Hunguest hotels Montenegro" su 2004. kupili ova dva hotela od HTP Boka. To je zemljište postalo njihovo vlasništvo na osnovu člana 419 Zakona o svojinsko- pravnim odnosima.

Kompanija "Zetafilm" je na osnovu istog propisa postala vlasnik dvije parcele ukupne površine 3.600 kvadrata u centru Budve. Konstatovano je da je Zetafilm u potpunosti privatizovan i da je plaćena tržišna naknada za obje parcele u postupku privatizacije. Vlasnik Zetafilma je kompanija "Anagusta Enterprise" sa Kipra, biznismena Branislava Brana Mićunovića. Anagusta je dobila dozvolu da na toj lokaciji, 100 metara od centra Starog grada, izgradi zgradu od devet spratova.

Kompaniji "Eko meso" iz Bijelog Polja, koja je nasljednik društvenog preduzeća "Bjelasica", nije odobreno da postane suvlasnik 36.210 kvadrata zemljišta u Bijelom Polju, zato što vrijednost tog zemljišta nije bila obuhvaćena emisijom akcija, pa stoga za zemljište nije plaćena tržišna naknada u postupku privatizacije. Osnivač i vlasnik kompanije je biznismen Hilmija Franca.

Kompanija "SUP Zaštita" u stečaju iz Podgorice nije postala vlasnik parcele od 846 kvadrata u centru Glavnog grada, ali će to moći da postane kupac te firme koji će danom isplate tržišne cijene postati i vlasnik parcele.

Elektroprivredi nije odobreno pretvaranje prava korišćenja zemljišta u pravo svojine, jer nije u potpunosti privatizovana.

Još 25 kompanija je tražilo da postanu vlasnici zemljišta koje koriste, i to Agrotransport Podgorica, Bjelasica Rada, Bokakomerc, Carine Podgorica, CMC Podgorica, Crnagoraput, Crnogorski Telekom, Ekolina i Ekomeduza iz Bijelog Polja, Galenika i Građevinar iz Podgorice, Gradnja iz Bijelog Polja, Primorje iz Ulcinja, Inpek Podgorica, Institut Vrmac Kotor, Izbor Bar u stečaju, Jadranski sajam Budva, Jekon Bijelo Polje, Jugopetrol Kotor, Mesopromet Bijelo Polje, NLB Montenegrobanka, Prehrana Pljevlja, Put Bar, Vektra Boka i Zetatrans Podgorica. U pripremi su mišljenja po zahtjevima Agrotransporta, CMC-a i Građevinara.

Agrotransport je u sastavu Agrokombinata 13. Jul, a vlasnike u odboru direktora predstavljaju Stanko KovačevićSrđa Keković i Vladimir Kavarić. Vlasnik Bjelasica Rade i Izbora Bar je Eurofond, vlasnik Carina je Čedo Popović, a Crnagoraputa austrijski Štrabag. Članovi borda direktora Ekoline su Raif Crnovršanin i Momo Gazivoda. Vlasnik Inpeka je Radivoje Bakić, a Jadranskog sajma Duško Knežević, Vlasnik Jekona i Mesoprometa je Hilmija Franca, Jugopetrola grčki Helenik petroleum, a Zetatransa slovenačka Intereuropa.

Radna grupa SzP nije mogla da prikupi neophodnu dokumentaciju od nadležnih državnih organa, a podnosioci zahtjeva najčešće ne dostavljaju procjenu društvenog kapitala i konačno stručno mišljenje na obračun dioničkog kapitala, a neki navode da je dostavljena nepotpuna dokumentacija sve čime raspolažu.

S.G/J.R.

Portal Analitika