Abiznis

PKCG: Usaglasiti tarifu za privez brodova u Luci Bar

3010odborpkcgok
N
a sjednici Odbora udruženja saobraćaja Privredne komore raspravljalo se o aktuelnim temama iz pomorskog saobraćaja uz prisustvo predstavnika Ministarstva saobraćaja i pomorstva, Lučke Uprave, Uprave za pomorsku sigurnost i drugih relevantnih subjekata iz pomorske privrede.

Portal AnalitikaIzvor

"U dinamičnoj raspravi, koja se odnosila na visinu tarife koju naplaćuje "Ocean Montenegro" za privez i odvez brodova u barskoj Luci, učestvovali su predstavnici Barske plovidbe, Ocean Montenegra, Lučke Uprave, Ministarstva saobraćaja i pomorstva i Privredne komore. Zaključeno je da se spor oko visine tarife riješi na bilateralnom sastanku zainteresovanih strana, uz eventualno posredovanje Privredne komore. Predstavnici drumskog i željezničkog saobraćaja podržali su inicijativu da se nađe kompromisno rješenje oko pomenutih tarifa, jer je linija Bar-Bari od izuzetnog značaja za crnogorsku privredu, ističući da bi eventualno ukidanje ove linije negativno uticalo na poslovanje privrednih društava koja svoje poslovanje direktno i indirektno vežu za Luku Bar", saopšteno je Portalu Analitika sa sjednice.

Prema podacima Monstata, prosječne bruto zarade u periodu januar-avgust u sektoru saobraćaja iznosile su 782 eura, 12 eura više u odnosu na uporedni period prošle godine.

Broj prevezenih putnika u dosadašnjem toku godine porastao je u vazdušnom (2,5 odsto), željezničkom (41,6 odsto) i drumskom saobraćaju (21,2 odsto), dok je u pomorskom saobraćaju zabilježen pad (4 odsto) u odnosu na uporedni period0. Prevoz tereta u pomorskom saobraćaju porastao je 38 odsto, u vazdušnom saobraćaju 8,1 odsto, dok je u željezničkom i drumskom saobraćaju promet robe porastao za 16,5 odsto, odnosno 1,9 odsto.

Direktorica Direktorata za drumski saobraćaj Mirel Radić Ljubisavljević je na sjednici predstavila nacrt Uredbe o izmjenama i dopunama uredbe o raspodjeli dozvola za prevoz tereta. Ona je naglasila da je veoma važno da se uredba usvoji u narednom periodu i predložila da se član Odbora udruženja saobraćaja, ili grupacije za prevoz tereta u drumskom saobraćaju uključi u rad radne grupe za izradu uredbe. Za člana radne grupe je kao predstavnik grupacije predložen Dragan Radović iz privrednog društva "Projektsilva" iz Podgorice.

Portal Analitika