Abiznis

Crna Gora pozvana da pristupi Sporazumu o vladinim javnim nabavkama STO

tamonestookok
C
rna Gora je danas jednoglasnom odlukom članica Komiteta za vladine javne nabavke Svjetske Trgovinske organizacije u Ženevi  pozvana u punopravno članstvo, nakon uspješno završenog pregovaračkog procesa započetog oktobra 2013. Godine, saopšteno je iz Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija.

Portal AnalitikaIzvor

Svečanoj sjednici Komiteta na kojoj je odnijeta odluka o pozivu Crnoj  Gori predsjedavao je zamjenik Generalnog Direktora Svjetske Trgovinske organizacije Ji Sazung, a prisustvovali su brojni ambasadori zemalja članica u sjedištu Svjetske trgovinske organizacije.

- Čestitajući Crnoj Gori, zamjenik Generalnog direktora Ji je istakao impresivnu dinamiku i kvalitet pregovaračkog procesa koji je pregovarački tim Crne Gore na čelu sa Upravom za javne nabavke i uz podršku Evropske banke za obnovu i razvoj, završio u kratkom roku. Članice Sporazuma, uključujući SAD i EU, upućujući čestitke ocijenile su da je priključivanje Crne Gore značajan korak u prihvatanju međunarodnih standarda i otvaranju tržišta koje unapređuje poslovnu klimu za strane direktne investicije – navodi se u saoptšenju.

Komitetu se u ime Vlade Crne Gore obratila Stalni predstavnik u Ženevi, ambasador Zorica Maric Đorđević koja je istakla da je Crna Gora i ovom prilikom potvrdila da u roku ispunjava međunarodne obaveze preuzete učlanjenjem u STO aprila 2012. godine. Uspješan  pregovaracki proces  potvrđuje značaj koji Vlada Crne Gore posvećuje transparentnosti i unapređenju  dobrog upravljanja. Članstvo u Sporazumu o vladinim javnim nabavkama  je znak da je Crna Gora  uskladila svoje zakondavstvo i  regulisala  tržište  javnih nabavki  sa najboljom međunarodnom praksom u ovom sektoru, uključujući  i EU koja je dio Sporazuma kao i svih 28 njenih članica.

Crna Gora je inače  44. članica Sporazuma  o javnim nabavkama Svjetske trgovinske organizacije. Danas je, takođe, aklamacijom pozvan u članstvo i Novi Zeland. U procesu pridruživanja nalaze se jos  Kina, Jordan, Gruzija i Albanija. Nakon današnje odluke Komiteta, Crna Gora je obavezna da ratifikuje Sporazum i preda instrumente o prihvatanju Generalnom Direktoru Svjetske Trgovinske organizacije.

Sporazum o vladinim javnim nabavkama osigurava da zemlje potpisnice ne primjenjuju diskriminaciju u odnosu na javne nabavke za koje mogu da konkurišu strane kompanije. Ovim Sporazumom se propisuju transparatni uslovi za javne nabavke na datim tržištima. Sporazumom su obuhvaćena ministartsva i vladine agencije, ali i lokalne institucije, a dio odredbi  strogo precizira  prevenciju  koruptivne prakse u sistemu javnih nabavki. Takođe, ovim sporazumom osnažena je i  promocija zastite prirodnih resursa.

Portal Analitika