Abiznis

Sjutra u kineskoj ambasadi potpisivanje ugovora o kreditu za autoput

barboljare1
U
govor o finansiranju i izgradnji prioritetne dionice autoputa Bar-Boljare (Smokovac- Mateševo), između Vlade Crne Gore i Kineske "Exim" banke potpisaće sjutra u 12 sati u kineskoj ambasadi ministri saobraćaja i finasija Ivan Brajović i Radoje Žugić sa predstavnicima Exim banke, saznaje Portal Analitika.

Sjutra u kineskoj ambasadi potpisivanje ugovora o kreditu za autoput
Portal AnalitikaIzvor

Vrijednost ugovora koji će sjutra biti potpisan je 689 miliona eura, dok će izgradnja kompletne prioretne dionice od Smokovca do Mateševa koštati 809 miliona eura.

Potpisivanjem ugovora stiču se uslovi da Skupština Crne Gore usvoji zakon o auto-putu i da počne izgradnja ovog velikog infrastrukturnog projekta.

Vlada Crne Gore je u julu prošle godine prihvatila ponudu kineskih kompanija CCCC i CNBS za izgradnju prve dionice autoputa Bar- Boljare od Smokovca do Mateševa. Predviđeno je da izgradnja ove dionice traje četiri godine, a radovi će vjerovatno početi na proljeće.

Učešće države u gradnji prve dionice autoputa iznosi 120 miliona eura, a kreditom kod kineske Eksim banke će se finansirati preostali dio investicije. Preduslov za dolazak kineskih državnih građevinskih kompanija je da Crna Gora i Kina potpišu međudržavni sporazum u oblasti infrastrukturnih projekata, koji treba da bude verifikovan u parlamentu.

Šef poslaničkog kluba SNP-a Aleksandar Damjanović kazao je u okviru današnjeg skupštinskog zasjedanja da će sjutra biti potpisan ugovor sa "Exim" bankom, nakon čega će se Skupština upoznati sa sadržajem pomenutog ugovora.

Portal Analitika