Kultura

Ovacije u Ljubljani za „Everyman Đilas“

Predstava „Everyman Đilas“, po tekstu i u režiji Radmile Vojvodić, izvedena je u ponedjeljak veče u „Cankarjevom domu“ u Ljubljani. U punoj „Linhartovoj dvorani“ publika je dugim aplauzima pozdravila ansambl predstave. Nakon Ljubljane, predstava je sinoć izvedena u Slovenskom narodnom gledališču u Mariboru.
Ovacije u Ljubljani za „Everyman Đilas“
Portal AnalitikaIzvor

Gostovanje Crnogorskog narodnog pozorišta pratila je izuzetna medijska pažnja.

Direktorica „Cankarjevog doma“ Uršula Cetinski ocijenila je da su teme kojima se bavi predstava bliske i značajne ne samo Crnogorcima, već i Slovencima.

„Uvijek kada se vraćamo u istoriju, imamo osjećaj da ćemo nešto o sebi naučiti u ovom vremenu. Nažalost, jako malo svi mi učimo iz istorije. Lik Milovana Đilasa treba približiti novim, mlađim generacijama, upravo zbog svega onoga čemu nas njegov život i djelo mogu naučiti. S obzirom na to da sam se dugo godina bavila teatrom mogu reći da je ovo vrhunska predstava. Impresioniraju me glumačke kreacije na sceni, način na koji ulaze u uloge, govorna tehnika, sama režija, scenografski i kostimografski elementi“, istakla je Cetinski.

Reditelj Dušan Jovanović otkrio je da je fasciniran ličnošću Milovana Đilasa.

„On je jedan od rijetkih heroja, junaka 20. vijeka. Mislim da Crnogorci poslije Njegoša nemaju takvu ličnost kao što je Đilas. On je jedna konzistentna, buntovnička, intelektualno prosvijetljena, iluminantna ličnost izuzetnog formata, evropskog formata, političar koji je živio utopiju do posljednjeg dana. Ova tema i ovako koncipirana ličnost Đilasa izazovna je i vrlo aktuelna, naročito to pitanje ljevice koja uvijek izda samu sebe. To se ponavlja u nedogled, beskonačno, mučno, iz poraza u poraz“, kazao je Jovanović.

Glumica Milena Zupančić kazala je da je predstava „Everyman Đilas“ dobro koncipirana i osmišljena, sa ritmom i dinamikom koja drži pažnju od prvog do posljednjeg momenta.

„Glumci su izuzetni, a naročito Tihomir Stanić koji je imao vrlo zahtjevan i težak glumački posao“, kazala je ona.

Producent predstave „Everyman Đilas“ je Janko Ljumović, dramaturškinja Borka Pavićević, scenograf Hans Georg Safer, kostimograf Leo Kulaš, a kompozitor Zarko Mirković.

U predstavi igraju Tihomir Stanić, Ana Vučković, Jelena Rakočević Nenezić, Gorana Marković, Karmen Bardak, Gordana Mićunović, Ljubica Barać Vujović, Simo Trebješanin, Dejan Ivanić, Dušan Kovačević, Nikola Perišić, Petar Novaković, Zoran Vujović, Miloš Pejović, Aleksandar Radulović, Slobodan Marunović, Mišo Obradović, Dragica Tomas, Milorad Radović, Goran Slavić i Nada Vukčević.

Portal Analitika