Abiznis

Potrebna dalja edukacija proizvođača mlijeka

milkp
P
redstavnici mljekarskog sektora u Crnoj Gori tokom prethodna dva dana imali su priliku da se detaljno upoznaju sa standardima EU u oblasti kvaliteta sirovog mlijeka, na radionici u Podgorici, koju je organizovala misija EU za tehničku podršku (TAIEX) u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede i ruralnog razvoja, saopšteno je iz tog vladinog resora.

Portal AnalitikaIzvor

S obzirom da crnogorsko zakonodavstvo u ovoj oblasti već propisuje parametre kvaliteta koji su na snazi u EU, za učesnike skupa iz Crne Gore bilo je značajno iskustvo ostalih zemalja EU u dostizanju propisanih standarda u pretpristupnom periodu.

Predstavnicima udruženja stočara i proizvođača mlijeka, prerađivačima, predstavnicima Veterinarske uprave,  veterinarske inspekcije, Službe za selekciju stoke, i Privredne komore predstavljeno je trenutno stanje koje se tiče proizvodnje i kvaliteta sirovog mlijeka u Crnoj Gori. Predstavljena su i iskustva Hrvatske i Bugarske u uspostavljanju sistema kontrole i monitoringa kvaliteta sirovog mlijeka, kao i izazovi sa kojima su se susretali.

Kako bi što više crnogorskih proizvođača sirovog mlijeka dostiglo standarde kvaliteta i postalo konkuretnije na tržištu, na skupu je konstatovano da nadležne institucije treba da odrade dio aktivnosti, ali da je svakako najveća odgovornost na samim proizvođačima. Institucije su te koje trebaju da donesu dodatne propise, uspostave sistem praćenja kontrole i monitoringa kvaliteta mlijeka, kao i da definišu mehanizme i nadležnosti, kako bi se osiguralo poštovanje standarda. Potrebno je nastaviti sa edukacijom proizvođača mlijeka, ali i njihovo razumijevanje i snažnije aktiviranje po ovom pitanju. Evidentno je da su za dosadašnje obuke koje je organizovalo Ministarstvo poljoprivrede zainteresovani bili uglavnom isti poljoprivrednici. Koliko je postupanje sa mlijekom bitno, pokazuje činjenica da mlijeko koje se nalazi u zdravom vimenu gotovo da nema bakterija. Iz tog razloga potrebno je pravilno postupati sa mlijekom tokom muže kao i prilikom njegovog čuvanja do isporuke otkupljivačima i procesa prerade, počevši od osnovnog pranja ruku prilikom muže.

Da je dostizanje standarda kvaliteta mlijeka proces potvrdili su i eksperti. Hrvatska je uspjela da sa 22,7% EU mlijeka u 2003. godini dođe na 95,10% u 2013. dok Bugarska koja je na dan ulaska u EU imala 24% EU mlijeka danas ima 73% mlijeka po EU standardima. Bitno je napomenuti da Bugarska ima jasno definisan sistem kako se postupa sa neusaglašenim mlijekom i kako proizvode od tog mlijeka može plasirati na tržište. Iskustva koja su eksperti iz ove dvije zemlje podijelili sa učesnicima radionice su bila veoma korisna, kako bi se shvatilo koliko je unapređenje kvaliteta sirovog mlijeka značajan ali i dugotrajan proces.

Kao podršku farmerima u Crnoj Gori u proizvodnji mlijeka visokog kvaliteta, Ministarstvo poljoprivrede je ove godine kroz dva javna poziva davalo podršku do 60 odsto za nabavku opreme za održavanje higijene mlijeka prilikom muže i čuvanje do isporuke.

 

 

Portal Analitika