Abiznis

Iz CEAC-a poručuju: Ako na arbitražnom sudu dobijemo KAP, Crna Gora će bankrotirati

deripaska
C
rna Gora bi mogla da bude oštećena za milijardu eura ako arbitražni sud donese presudu u vezi sa Kombinatom aluminijuma u korist CEAC-a iza kojeg stoji ruski biznismen Oleg Deripaska, poručeno je iz te kompanije.

Iz CEAC-a poručuju: Ako na arbitražnom sudu dobijemo KAP, Crna Gora će bankrotirati
Portal AnalitikaIzvor

Kako je za današnje Vijesti kazao Pavel Primakov viši savjetnik CEAC-a to je trećina crnogorskog BDP-a i značilo bi bankrot države i ugrozilo građane.

„To bi bilo i upozorenje međunarodnim faktorima o realnosti Crne Gore, usljed manjka poštovanja vladavine prava i užasnog tretmana kojeg imaju strani investitori“, kazao je Primakov.

On je dodao da bi država o tome morala voditi računa i zbog pristupnih pregovora za članstvo u EU.

Kiparsko-ruski CEAC upravljao je podgoričkim KAP-om od 2005. godine do jula prošle godine kada je u KAP-u uveden stečaj na zahtjev Vlade.

Primakov je dodao da Vlada crne Gore nije nije bila voljna da zargovorom riješi nagomilane probleme u KAP-u zbog čega je CEAK odlučio da pokrene međunarodnu arbitražu za koju su ubijeđeni da će je dobiti.

Na pitanje da li je moguć novi dogovor Vlade i CEAC-a sličan onom iz 2009, sagovornik Vijesti je odgovorio negativno.

„Mi smo u više navrata javno i interno pozivali Vladu Crne Gore da u pregovorima dođemo do rješenja ovog spora, ali su svi naši pozivi svakoga puta bili odbijeni ili ignorisani“ kazao je Primakov.

 

Portal Analitika