Abiznis

Nafta ispod 85 USD

2710nafta
B
arel nafte pao je danas na međunarodnim tržištima ispod nivoa od 85 USD nakon što je investiciona banka Goldman Sachs snizila prognoze cijena tog energenta, navodeći kao razlog obilnu ponudu i slabu potražnju.

Nafta ispod 85 USD
Portal AnalitikaIzvor


Na londonskom tržištu cijena barela nafte pala je 1,38 USD u odnosu na zatvaranje u petak, na 84,75 USD, da bi se kasnije u toku dana stabilizovala na 84,8 USD. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po dolar nižoj cijeni, od 80,01 USD, prenosi SEEbiz.



Goldman Sachs je u nedjelju snizio prognozu cijene sirove nafte na londonskom tržištu za prvo tromjesečje naredne godine na 85 USD za barel, s prethodno prognoziranih 100 USD. Banka je prognozu cijene barela na američkom tržištu smanjila na 75 USD, s prethodno procijenjenih 90 USD.



U drugom tromjesečju naredne godine cijena nafte u Londonu bi mogla dodatno pasti, na 80 USD za barel, a na američkom tržištu na 70 USD, jer će prevagu ponude nad potražnjom dodatno zaoštriti uobičajena, sezonski uslovljena smanjena potražnja.



Na taj način se Goldman Sachs izdvaja najnižim prognoziranim cijenama nafte među velikim finansijskim institucijama koje su prošlih sedmica objavile procjene.



„Goldman Sachsova revizija prognoza naglašava sumorne izglede. Prevladavaju prognoze nižih cijena i tržište još pokušava odrediti novi donji cjenovni nivo“, rekao je predstavnik frankfurtskog Commerzbanka, Eugen Weinberg.



I Deutsche Bank je oštro snizio prognozu cijena nafte u narednoj godini, na 88,75 USD na londonskom tržištu, s dosada prognoziranih 103,25 USD. Prognoza za američko tržište snižena je na 80,5 USD, s ranijih 96,25 USD.



„Tržište se pribojava daljeg pada cijena. Sumnje se množe, jer nema jasnih znakova oporavka potražnje, a snabdijevanje je nesumnjivo prekomjerno“, kazao je Ken Hasegawa iz Newedga.



Prekomjerno snabdijevanje doprinijelo je povećanju zaliha u zemljama širom svijeta. Tako su u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) prvi put od januara cijene nafte za trenutne isporuke niže od onih u terminskim ugovorima, što je obično signal slabost na tržištu.



Predstavnici 12 članica Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) sastaće se 27. novembra kako bi razmotrili eventualno prilagođavanje aktuelnog ciljanog nivoa proizvodnje od 30 miliona barela dnevno u prvoj polovini naredne godine. Do sada se tek manji broj članica izjasnio za smanjenje proizvodnje.



Saudijska Arabija je signalizirala da joj ne smetaju niže cijene nafte i da je spremna da zadrži sadašnji visok nivo proizvodnje u trci za tržišni udio. Kuvajtski ministar za naftu kazao je da niže cijene tog energenta ne utiču negativno na plan razvoja.



Odvojeno je OPEC na svojim internet stranama objavio da je cijena barela korpe njegove nafte u petak iznosila 82,48 USD, što znači da je porasla 81 cent u odnosu na prethodni dan trgovanja.

tekst: mina, foto: energetikars.com

Portal Analitika