Abiznis

Rublja se topi naočigled Rusa

rublja
R
uska rublja, pogođena ukrajinskom krizom i padom cijene nafte, nastavila je danas pad u odnosu na euro i dolar. Euro je dostigao rekordnih 53,47, a dolar 42,18 rubalja.

Portal AnalitikaIzvor

Od početka oktobra rublja svakodnevno pada, što je posljedica zapadnih sankcija zbog kojih strani investitori napuštaju Rusiju. To podstiče inflaciju, koja je već iznad osam odsto, i utiče na domaću potrošnju, a skupo je i za državu, pošto centralna banka troši milijarde dolara nastojeći da spriječi pad vrijednosti domaće valute. 

Ruska centralna banka je više puta podigla svoju referentnu kamatnu stopu od proljeća, ali bez uspjeha, zbog čega je kritikuju oni koji strahuju da će zaoštravanje monetarne politike zagušiti privredu koja je na ivici recesije. 

Banka Rusije u petak će ponovo odrediti svoju referentnu stopu, koja je sada osam odsto. Analitičari očekuju povećanje kamatne stope na 8,5 odsto. 

Rusi sa zabrinutošću prate gubitak vrijednosti rublje od početka godine, što je podstaklo inflaciju pojačanu embargom Moskve na većinu prehrambenih proizvoda iz zapadnih zemalja, koje su joj uvele sankcije. Rusi pokušavaju da prebace štednju u devize, čime se dalje pogoršava situacija.

(B92)

 

Portal Analitika