Društvo

Što sve čisti Coca Cola?

2710koka-kola
U
klanja mrlje, led, ali i liječi glavobolju! Ne, nije u pitanju lijek ili neko skupocjeno sredstvo, već dobro poznato gazirano piće "Coca Cola" (koka kola). Pogledajte na koje sve načine možete upotrijebiti ovaj osvježavajući napitak!

Portal AnalitikaIzvor

Davne 1886. američki apotekar Džon S. Pemberton napravio je čarobnu formulu za koka-kolu koja se od tada smatra jednim od najomiljenijih napitaka. Ali ovo slatko gazirano piće ne samo da dobro gasi žeđ nego je i sjajan bapski lijek protiv glavobolje, kod povraćanja i gorušice (samo nekoliko gutljajčića!), a i savršeno sredstvo za čišćenje kuće. Zahvaljujući osnovnim sastojcima, fosfornim kisjelinama, ima više namjena i u domaćinstvu.

Otpušavanje odvoda: Ovaj problem svakome je poznat. Osim šećera, jedan od sastojaka koka-kole je i soda bikarbona. Riječ je o alkalnoj supstanci koja savršeno pomaže u čišćenju prostora u kojem živimo, ali i tijela i upotrebnih predmeta.

Čisti sanitarije u kupatilu: Mnoga sredstva za čišćenje toaleta su agresivna i bespotrebno oštećuju našu okolinu. Koka-kola rastvara kamenac i fleke od urina u WC šolji mnogo efikasnije od kupovnih hemijskih sredstava. Pomiješajte je sa praškom za pecivo i sipajte rastvor u toilet, te u zavisnosti od stepena zaprljanosti ostavite da djeluje pola sata ili čak i preko noći. Na kraju četkom kratko izribajte i WC šolja će ponovo zablistati! Ali vodite računa: ovo sredstvo za čišćenje koje ste sami napravili mnogo peni, pa  satojke nemojte direktno miješati u toaletu.

Čisti tiganje i lonce: Zagorjelo jelo u tiganju ili šerpi često ne može da opere mašina za sudove. Ne preostaje vam ništa osim mukotrpnog ribanja žicom zagorjelog mjesta. Ali jedna mogućnost je bolja: čišćenje poznatim napitkom. Dno zagorjele posude potopite u koka-koli, posudu zatim nalijte i ostavite da tiho vri oko pola sata. Zatim isperite i još jednom operite.

Skida rđu: Zarđale predmete preko noći prelijte koka-kolom. Rđa će omekšati i lakše ćete je ukloniti. Budući da ovaj popularni napitak prodire kroz rđu, zapekle zavrtnje prelijte kako biste ih lakše odvili.

Očistite prozore: Umjesto standardnih sredstava za čišćenje, koka-kolu možete iskoristiti da biste s prozorskih stakala uklonili prljavštinu i masnoću.

Uklonite mrlje s odjeće: Često se dešava da fleke od krvi ne nestanu odmah poslije prvog pranja. Ne brinite. Na fleku prospite malo kole i ostavite da je tkanina potpuno upije. Mrlja će promijeniti boju zbog uticaja sode, a pošto komad garedrobe operete u veš-mašini, potpuno će nestati. Budite obazrivi kod osjetljivih materijala. Isprobajte zato na nekom ćošku ili neupadljivom mjestu sa nekoliko kapi – jednostavno da provjerite da li koka-kola oštećuje tkaninu.

Uklanja led sa automobila: Koka-kola će tokom ledenih zimskih dana odlediti i staklo na automobilu. Polijte ga popularnom kolom i poslije samo nekoliko minuta uklolonite led. Mahovina s travnjaka će nestati zahvaljujući ovom piću. Za razliku od hemijskih preparata, koka-kola nije otrovna i poslije tretiranja mahovina će sporije rasti. Prelijte potrebne delove njome i nemojte da brinete ako se prelije po kamenu ili pločicama, boja nije toliko jaka i neće ih ofarbati!

Izvor: Lisa; foto: vestinet.rs

Portal Analitika